Het Limburgse dorpje werd in de nacht van dinsdag op woensdag ontruimd vanwege rook en koolmonoxide die afkomstig waren van de brand in de naburige Meinweg. Pas donderdagmiddag konden de 4200 inwoners terug naar huis. Ze vonden tot die tijd onderdak bij familie of kennissen, of in enkele sporthalen in omliggende dorpen.

Facebook

“Heel Herkenbosch vlagt! Kunnen jullie dat posten op jullie Facebookpagina?”, roept de gemeente inwoners vrijdag op. “Natuurlijk! Als inwoners zelf zoiets moois bedenken om iedereen te bedanken, werken wij hier graag aan mee. Delen helpt!” Op Facebook staan berichten als “Blij om weer terug te zijn in ons dorp!” en: “Bedroefd dat onze Meinweg zoveel heeft geleden.”

Onder controle

De brand is nu nog steeds onder controle, meldt een woordvoerder van de brandweer. “Wel vliegen blushelikopters nog boven het Nationaal Park om de kurkdroge ondergrond nat te houden. Het nablussen van de brand in de Meinweg kan nog dagen duren”, aldus de brandweer. Vanmorgen om 06.30 uur brak er ten noorden van de Meinweg een bosbrand uit aan de Duitse grens bij Swalmen. De brandweer had die snel onder controle.

Volg Brandveilig op LinkedIn