In de strijd tegen de natuurbranden in Californië heeft de brandweer zaterdag enige voortgang geboekt. Een afzwakkende wind kwam de bijna 14.000 brandweermensen te hulp, aldus de New York Times.

De brandweer weet de grootste brandhaard in de buurt van het wereldberoemde wijngebied Napa aan de zuidkant enigszins in te dammen. Volgens gouverneur Gavin Newsom staat er in totaal nog altijd meer dan 3000 vierkante kilometer aan land in brand.

Grootste brand in recente geschiedenis

De twee grootste brandhaarden zijn ondertussen aangemerkt als de tweede en derde grootste brand in de recente geschiedenis van Californië.

Brandveiligheid horeca

Door de branden zijn minstens zes mensen om het leven gekomen en zeker 700 huizen in brand opgegaan. Meer dan veertig brandweermensen en burgers zijn gewond geraakt.

Blikseminslagen

President Trump heeft Californië op verzoek van Newsom tot rampgebied verklaard, waardoor er federale fondsen beschikbaar komen voor inwoners en bedrijven die zijn getroffen door de branden. De gouverneur had al eerder in de week de noodtoestand in Californië uitgeroepen. Meteorologen waarschuwen voor  voor meer onweer en mogelijke blikseminslagen. Onlangs waren er nog honderd blikseminslagen, meldt het brandbestrijdingsdienst Calfire.

Volg Brandveilig op LinkedIn