De Brandweer en Brandwonden Stichting begonnen gisteren een campagne om iedereen bewust te maken van de stille sluipmoordenaar ‘koolmonoxide’. Wat weten we eigenlijk over dit kleur- en geurloze gas? Vijf feiten over koolmonoxide.
1. Kleur- en geurloos gas
Koolmonoxide (CO) is een kleur- en geurloos gas dat vrijkomt bij verbranding. Dat kan in een open haard zijn, bij kooktoestellen, gaskachels of cv-ketels. Te hoge concentraties komen vrij als er sprake is van gescheurde, losgekoppelde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen of een foutieve installatie van toestellen die een fossiele brandstof gebruiken.
2. CO = gevaarlijk
Wanneer iemand blootgesteld is aan een te hoge CO-concentratie kan dit koolmonoxidevergiftiging opleveren, schrijft de Brandwonden Stichting in hun persbericht. In eerste instantie krijgt iemand griepsverschijnselen: hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en moeheid. Na verdere blootstelling kan hersenschade en de dood volgen. Traumachirurg Breederveld van het brandwondencentrum Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk ziet regelmatig mensen met een CO-vergiftiging in de praktijk: “De vrijgekomen rook inademen bij brand is gevaarlijk omdat het dodelijk kan zijn. Daarom is onze eerste prioriteit bij een slachtoffer dat een inhalatietrauma (daar valt ook CO-vergiftiging onder) opliep, te behandelen. Daarna komen de brandwonden.”
3. Jaarlijks dertien doden door koolmonoxidevergiftiging
Jaarlijks overlijden gemiddeld elf mensen door een koolmonoxidevergiftiging, meldt de Brandweer en Brandwonden Stichting. 150 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis en honderden worden behandeld op de Spoedeisende Hulp. Bij ongeveer de helft van de vergiftigingen vond deze thuis plaats. De meest genoemde oorzaken zijn: brand, kapotte kachel of geiser, of problemen met de (centrale) verwarming (ketel).
4. Ongelukken zijn te voorkomen
Volgens de brandweer is een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. “Je kunt er thuis eenvoudig voor zorgen dat je geen gevaar loopt”, reageert Hilda Raasing van de Raad van Brandweercommandanten. “Weet jij bijvoorbeeld of jouw verbrandingstoestel goed functioneert? En ventileer je je huis voldoende?”
5. De koolmonoxide-detector volgens blogger Leo Porrio
Blogger van Brandveilig.com Leo Porrio (Risk Control Consultant) schreef eind januari een blog over koolmonoxidevergiftiging. “De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek begonnen. Jaarlijks verplicht onderhoud [van installaties, red.] wijst de minister af, terwijl dit veel problemen op zou lossen. Mijns inziens zal de minister goede argumenten moeten hebben deze verplichting achterwege te laten, ook de politiek heeft hierom gevraagd. Brandmelder worden tegenwoordig al breed ingezet in gebouwen, de volgende stap is de montage van een koolmonoxide-detector”, aldus Porrio.