De Vakgroep Veilig Gebruik en Toezicht van Brandweer Nederland heeft de afgelopen maanden de methode ‘Geen Nood Bij Brand’ (GNBB) geactualiseerd. De methode is nu beschikbaar.
Geen Nood Bij Brand is een methodiek waarmee door een risicogerichte aanpak de brandveiligheid in bouwwerken is te verbeteren. De methode is in 2008 ontwikkeld door de Brandweer Gelderland-Midden en zorgorganisatie SiZa in Arnhem.
Voor wie en waar?
Geen Nood Bij Brand kan breed worden toegepast. Centraal staat de samenhangende benadering en integrale aanpak van brandveiligheid bij risicovolle situaties en kwetsbare doelgroepen. De praktijk leert dat GNBB goed kan worden toegepast in fysieke omgevingen waar sprake is van complexiteit van een bouwwerk en/of het gebruik. Denk hierbij aan:
- Bouwwerken met een woon-/zorgfunctie
- Gezondheidszorg
- Justitiële inrichtingen
- Gebouwen met een grootschalige publieksfunctie.
De methode bestaat uit vier hoofdonderdelen met elke een eigen pakket aan ‘tools’, het samenwerkingsverband bepaalt zelf welke geschikt zijn voor hun situatie.
Wat is er veranderd?
- Processchema is vereenvoudigd
- Overzicht van beschikbare tools
- Inzicht in de meerwaarde van integrale en risicogerichte werkwijze
- Stimuleringsmaatregelen voor de methode
- Aandacht voor competenties die nodig zijn
Totstandkoming
De Vakgroep Veilig Gebruik & Toezicht heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan de actualisatie. Naar aanleiding van het landelijk onderzoek ‘Terugblik op Geen Nood Bij Brand! 2.0’ uit 2017, is een werkgroep samen met externen partners uit de zorg en justitiële inrichting gestart. De werkgroep heeft de aanbevelingen uit het rapport geïmplementeerd.
Lees ook
– Een brandveilige zorgomgeving? Dat doe je samen met de toezichthouders
– Verbeteren brandveiligheid seniorencomplex is complex
– De Zorg Brandveilig: 24 praktijkervaringen
Bron: Brandweer Nederland