In de ogen van sommigen misschien een vreemde kop. “Hoezo gaat het goed met brandpreventie in Nederland?!”. In de brandpreventiewereld wordt immers heel wat afgemekkerd. Wat is nu de reden dat hierover zo veel geklaagd wordt door alle betrokken partijen? Van Kitty Haas (EFPC) kreeg ik een aardige suggestie. Ze schrijft: “Iemand heeft een keer tegen mij gezegd dat mensen die met veiligheid bezig zijn in het algemeen een “negatievere” insteek hebben, omdat de blik veelal vanuit het gevaar en risico is”. Iemand anders suggereerde: “Vanuit mijn positie doe ik natuurlijk ook mee aan het melden van die zaken die niet goed gaan. Dat is ook altijd voor de media meer nieuws dan wat goed gaat.”
En toch gáát het goed! Toen ik bijvoorbeeld in 1994 begon in de branche van bouwkundige brandpreventie was het begrip “compartimentering” een weinig gehoorde term. In gesprekken moest ik vaak uitleggen wat er mee bedoelt wordt en verheugde me dan al op de reactie van mijn gesprekspartner. In de meeste gevallen kon deze het woord niet in een keer goed uitspreken. De meeste kwamen nog wel tot “comparti…..” maar dan werd het moeilijk. “Compartiteren!”.
Vandaag de dag zijn mijn gesprekken veel inhoudelijker dan 17 jaar geleden. Nu zult u denken “Dat komt omdat je er zelf inmiddels iets van snapt”, waar u gelijk in heeft, maar het is zeker ook zo dat compartimentering vandaag de dag een zeer bekend begrip is. Er wordt goed over nagedacht. Het gaat nu over inhoud, niet meer over het begrip.
Wat denken anderen over brandpreventie?
Kitty Haas (NL Ingenieurs): “De bewustwording van nut en noodzaak van brandveiligheid is de afgelopen jaren toegenomen. Niet alleen “omdat het moet” maar in toenemende mate omdat de meerwaarde wordt gezien.”
Rob Hartgerink (NOVB): “Gebouweigenaren zijn zich steeds meer bewust van hun verantwoordelijkheid voor brandveiligheid van hun bezoekers, medewerkers en onderneming. Ze accepteren dat het een investering vraagt.”
Jörgen Gros (Verbond van Verzekeraars): “Het staat op ieders agenda, iedereen krijgt steeds meer kans de zaken in eigen regie goed voor elkaar te boxen.”
Heleen de Goeijen-Kroon (Ministerie van Veiligheid en Justitie): “Ik vind het positief dat een groeiend aantal partijen met zoveel enthousiasme en grote betrokkenheid werken aan het verbeteren van de brandveiligheid in Nederland.”
René Hagen (NIFV): “Goede ontwikkeling zichtbaar in het wetenschappelijk onderbouwen van brandveiligheid.”
Jan Kuyvenhoven (VGGM): “het lukt de brandweer steeds beter om een reëel verwachtingsbeeld te schetsen over haar (on-)mogelijkheden.”
Kees Both (Efectis): “De ontwikkeling van geharmoniseerde beproevingsmethoden, maken het mogelijk snel een goed inzicht te geven in de toepasbaarheid van een product in geheel Europa. Goed ook dat betrouwbare informatie ontsloten wordt.”
Jarry Scheepens-Hasek (Hanzehogeschool Groningen): “Toenemende belangstelling van studenten en bedrijven in FSE, fijn dat de discipline serieus genomen begint te worden.”
Conclusie: In bovenstaande komen vooral de woorden bewustwording, inhoud, reëel, betrouwbaar, toegankelijk, wetenschappelijk, enthousiasme, betrokkenheid en verantwoordelijkheid naar voren. Dít zijn de termen die horen bij goede brandveiligheid. Het gaat goed en wordt nog beter!