In een serie interviews komen experts uit het brandveiligheidsdomein aan het woord. Ze vertellen over hun carrière, geven hun visie op het vakgebied, en stellen de persoon achter de professional voor.
Naam: Hajé van Egmond
Leeftijd: 55 jaar
Privé: Getrouwd met Carla
Functie: Senior beleidsadviseur Bouwkwaliteit
Organisatie: Ministerie Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Wat wilde je worden toen je vijf jaar oud was?
Baggerbaas! Mijn opa had een baggermolen en dat wilde ik ook. Ik ben om die reden zelfs in Delft gaan studeren. Ik kwam er alleen al snel achter dat gebouwen veel interessanter zijn.
Van wie heb je het meest geleerd?
Los van mijn moeder die er altijd was, heb ik qua werk het meeste geleerd van mijn eerste en tweede directeur. Wat ik van de eerste vooral heb geleerd, is dat je dingen die geen energie geven ook niet moet doen. De tweede had als gevleugelde uitspraak dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen teleurstellingen. En dat klopt.
Hoe ben je in brandveiligheid terechtgekomen?
Vanuit de handhaving. In eerste instantie door met brandweer en gemeenten te komen tot prioriteitstelling in toezicht en handhaving. Later de inhoud in bij een groot aantal adviesklussen en trainingen voor zorgpartijen, brandweer en bevoegd gezag. Altijd vanuit de bestaande bouw.
Wat houdt je huidige functie in?
Ik heb een redelijk vrije rol bij VRO. Ik hou me in het dagelijks leven vooral bezig met de regels rondom verbouw en nieuwbouw en de manier waarop deze regels moeten worden toegepast. Dat klinkt als een beperkt werkveld, maar schijn bedriegt! Uiteindelijk komt die bouwregelgeving op zo verschrikkelijk veel plaatsen terug. Wel te weinig praktijk helaas de laatste tijd…
Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?
Sinds 4 jaar ben ik volledig in dienst van het ministerie van BZK/VRO. Mijn werkdagen bestaan (soms moet ik zeggen: helaas) sindsdien uit veel overleg. Gemiddeld ben ik bezig met 3 à 4 thema’s naast elkaar, naast de nodige ad hoc-klussen. Ik mis op dagen met erg veel overleg mijn advieswerk wel eens.
Wat is het meest bijzondere project waaraan je ooit hebt gewerkt?
Het project dat veruit de meeste indruk op me heeft gemaakt, was één van mijn eerste projecten voor (toen nog) VROM. Het ging om ondersteuning bij het onderzoek naar de nieuwjaarsbrand in Volendam. Jaren laten heb ik voor de gemeente nog een beknopte haalbaarheidsstudie gedaan naar de mogelijkheden voor hergebruik van het betreffende pand. Terugdenken aan alleen door dat gebouw lopen en de nog zichtbare sporen van wat daar heeft plaatsgevonden zien, bezorgt me nog kippenvel…
Ook wil ik de Handreiking 7.11, ontwikkeld samen met Jacco Huijzer van Nieman, nog noemen. Ik denk dat met toepassing van dat hulpmiddel de veiligheid in de woonfunctie voor zorg echt sterk kan worden verbeterd.
Wat was je grootste blooper?
Gelukkig geen dingen die niet ontdekt zijn voor ze de deur uitgingen. Wel ben ik een keer schoorvoetend richting mijn toenmalige baas gegaan met de mededeling dat een advies op een verkeerd gebouw gebaseerd was. Als je veel inspecties doet, verwissel je wel eens iets.
Op welke manier vergroot jij je vakkennis?
Ik heb mijn kennis van de regelgeving vooral ontwikkeld door jarenlang vragen te beantwoorden voor de Helpdesk bouwregelgeving. Dit dwingt je ertoe om zelf op onderzoek uit te gaan hoe dingen in elkaar zitten. En dat doe ik nog steeds op die manier. In aanvulling daarop heb ik altijd veel geleerd van de adviseurs waarmee ik op pad was. Samen naar zaken kijken helpt enorm in je kennisontwikkeling.
Wat is de grootste uitdaging in brandveiligheid?
Sowieso de brandveiligheid in de bestaande bouw. Een uitdaging is hoe we de vluchtveiligheid op orde kunnen houden. Of beter gezegd: of we vluchten wel als veiligheidsmaatregel overeind kunnen houden.
Een tweede aspect waar ik wel problemen mee heb, is de toename van de invloed van certificering en de (schijnbare?) afname van personen die een uitspraak kunnen en willen doen over of iets aan de minimale regels voldoet. Kennis en ervaring van brandveiligheid zou wat mij betreft weer belangrijker moeten worden.
Welke trends gaan het vakgebied veranderen?
Als het over bouwregelgeving gaat: Artificial Intelligence (AI). De ontwikkelingen – zoals bij struck.build – laten nu al zien dat bouwplantoetsing zo langzamerhand overbodig gaat worden. Steeds vaker zullen AI-tools direct al in het ontwerp aan de ruimtelijke omgeving en de bouwregels getoetst kunnen worden.
Verder verwacht ik dat de maatschappelijke acceptatie van de gevolgen van brand een discussie gaat worden. Accepteren we slachtoffers en schade, en zo ja in welke mate? En wie gaat dat uiteindelijke betalen? In het verlengde hiervan hoop ik wel dat we brandveiligheid als één van de relevante aspecten gaan zien en we blijven kijken naar andere aspecten als (keuze)vrijheid van bewoners en kosten.
Welk boek lees je nu?
Privé heb ik net bijna de hele serie Harry Hole van Jo Nesbø gelezen. Ik lees te weinig, maar op vakantie gaan de boeken er met stapels doorheen! Voor mijn werk lees ik op dit moment ‘The Regulatory Craft’ van Sparrow; stevige kost over toezicht.
Wat staat er bovenaan je bucketlist?
Ik ben niet zo van de lijstjes en heb dan ook geen bucketlist. Misschien omdat we de afgelopen jaren de luxe hadden dat we bijna alles wat we wilden doen ook konden doen.
Wat is de mooiste plek op aarde?
Tjonge, wat een lastige vragen. Dat zijn er veel: de Delftse Binnenstad op een zonnige middag, de Sossusvlei in Namibië, Bryce Canyon in Utah (VS), en zo kan ik nog wel even doorgaan. We leven in een prachtige wereld.
Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Die heb ik niet. Wat betreft mijn werk kan ik geen lijn of planning ontdekken in hoe het tot nu toe is gelopen. En dat bevalt me wel!
CV Hajé van Egmond
Opleidingen
• Civiele Techniek, TU Delft
• Public Management, Universiteit Twente
Carrière
• Ministerie BZK/VRO; senior Beleidsadviseur Bouwkwaliteit: 2020 – heden
• Geregeld BV (eigen bedrijf); advies en onderzoek bestaande bouw: 2007 – 2022
• Ministerie VROM; beleidscoördinator Bouwkwaliteit: 2010-2013
• PRC (onderdeel van Arcadis); afdelingshoofd Onderzoek en Ontwikkeling: 2001 – 2007
• KPMG Consulting; Adviseur Stedelijke vernieuwing: 2000 – 2001
• Damen Consultants; Beheer en onderhoud van gebouwen: 1995 – 2000
Diverse
• Bestuurslid Stichting Brugwachtershuisjes
• Arbiter Raad van Arbitrage in bouwgeschillen
• Studieleider PHBO Bouwprocesmanagement (SKOOB)
• Curatorium BOB-opleidingen
• Examencommissie opleidingen BWT