In een serie interviews komen experts uit het brandveiligheidsdomein aan het woord. Ze vertellen over hun carrière, geven hun visie op het vakgebied, en stellen de persoon achter de professional voor.
- Naam: Carolien de Vries
- Leeftijd: 36 jaar
- Privé: Ik woon samen met mijn vriend Arnoud, zoon Stijn en kat Bolle.
- Functie: Ondernemer/adviseur
- Bedrijf: Young Safety Professionals
Wat wilde je worden toen je vijf jaar oud was?
Ouder! Ik weet nog dat ik zo graag dingen wilde doen waar je ouder voor moest zijn. Zoals naar groep 3 gaan, lid worden van een sportvereniging of op zeilkamp gaan.
Van wie heb je het meest geleerd?
Van mijn ouders. Hard werken, flink zijn en genieten van het leven. Zij gaven me allebei op hun eigen manier zoveel vertrouwen en ruimte en waren (en zijn) ook mijn vangnet. Zelfs als ze niet achter mijn keuzes stonden. Ik kan me niet herinneren dat ik echt een rolmodel had of heb. Maar ik kijk altijd wel met bewondering naar sterke persoonlijkheden die weten wat ze willen en die durven. En daar hebben we er in brandveiligheid gelukkig heel veel van.
Hoe ben je in brandveiligheid terechtgekomen?
Het begon met een studie HBO facility management in Groningen. Ik vond het eigenlijk niet leuk, maar wist ook niet goed wat ik dan wel wilde. Ik was goed in organiseren en regelen, maar ik was gewoon niet laaiend enthousiast en genoot vooral van het studentenleven. De laatste twee jaar koos ik de richting integrale veiligheid. Mijn cijfers gingen omhoog en mijn motivatie ook. Dit vond ik leuk! Het ging echt ergens om. Ik vond een baan als adviseur bij een adviesbureau en daar maakte ik kennis met brandveiligheid. De zachte menskant trok me het meest aan. En nog steeds!
Wat houdt je huidige functie in?
Na wat jaren freelancen, ben ik in 2017 gestart met Young Safety Professionals. We zijn een adviesbureau dat zich bezighoudt met het voorbereiden van organisaties op calamiteiten. We doen dit vanuit en voor de mensen in de organisatie. We leggen de link met het gebouw en de techniek vanuit de gedachte: als gebruikers het niet snappen of niet goed gebruiken dan is het niet brandveilig.
Ik hoor weleens professionals roepen dat ontruimingsplannen onzin zijn. Dat ze nog wel een ‘formatje’ hebben liggen die ingevuld kan worden ‘omdat het moet’ en dan kan je die inspectie ook weer afvinken. Tja, als je het op die manier benadert gaat het zeker geen meerwaarde hebben. Maar dan doe je de klant tekort! Een goed ontruimingsplan bestaat en heeft echt meerwaarde. Het geeft ontzettend veel voldoening om organisaties hiermee te helpen.
Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?
Mijn gemiddelde werkdag is echt heel leuk: ik doe zelf projecten, neem een deel bedrijfsvoering voor mijn rekening en ben veel bezig met het opleiden van onze talenten.
Wat is het meest bijzondere project waaraan je ooit hebt gewerkt?
Het is heerlijk om veel in de zorg te werken. Ik heb een mooie opdracht gedaan voor een kleinschalige woonvoorziening voor dementerende ouderen. Dit is opgezet door een echtpaar, zij hebben zelf altijd in de zorg gewerkt en vonden dat het beter kon. Ze hebben een geweldige plek gerealiseerd waar mensen zo liefdevol en respectvol behandeld worden. Maar het meest bijzondere project was het maken van een ontruimingsplan voor een complex tijdens de covid-19 pandemie waar op sommige afdelingen een uitbraak was en op sommige afdelingen niet. Het hele ontruimingsplan is toen stap voor stap opnieuw ingericht om wel snel te kunnen ontruimen zonder niet-geïnfecteerde mensen bloot te stellen aan het virus.
Wat was je grootste blooper?
Ik gaf een training aan medewerkers over bewustzijn en preventie voor een grote zorginstelling op hun locatie. Het was de tweede keer dat ik dit voor deze groep deed. Ik liep met allemaal toffe trainingsmaterialen het terrein op en een medewerker deed het hek voor me open en herkende me. Ze zei: “Hee! Jij bent mevrouw van de brand”. Ik begreep haar niet goed en zei toen: “Nee, ik ben mevrouw De Vries”. Maar ze bedoelde natuurlijk, dat ik de mevrouw van de brandtraining was… Zij heeft dat vervolgens natuurlijk aan al haar collega’s en cliënten verteld. Helemaal niet ongemakkelijk.
Op welke manier vergroot jij je vakkennis?
Ik lees Brandveilig.com. Daarnaast ga ik naar bijeenkomsten, lees ik vakliteratuur en volg ik de Master Riskmanagement aan de universiteit van Twente. Ook ben ik lid van de VBE. Daar heb ik een fijn netwerk kunnen opbouwen van mensen die ik mag bellen als ik vakinhoudelijke vragen heb of als ik gewoon even wil sparren, klagen of ideeën wil voorleggen.
Wat is de grootste uitdaging in brandveiligheid?
Wat ik moeilijk vind, is dat we het in Nederland vaak niet met elkaar eens zijn op het gebied van brandveiligheid. Alles wat goed lijkt, kan ook wel weer door iemand anders worden weerlegd. Iedereen heeft een eigen stokpaardje en heeft argumenten waarom de stokpaardjes van anderen niet goed zijn. In deze ‘strijd’ worden eindgebruikers en het einddoel weleens uit het oog verloren.
Welke trends gaan het vakgebied veranderen?
In de zorg zijn dat trends van buitenaf die ons vakgebied inhalen. Het is makkelijk om weer personeelstekort, AI of vergrijzing te noemen, maar dit leidt tot ontwikkelingen die wij naar mijn mening niet goed bijbenen. Een voorbeeld zijn plannen vanuit zorginstellingen om mensen langer thuis te kunnen laten wonen en daar te verzorgen. Prachtig, maar brandveiligheid speelt in die plannen een kleine rol.
Welk boek lees je nu?
Ik ben nu bezig in ‘Het dubbeldikke voorleesboek van Dikke Dik’ en ‘Houden van dingen die niet perfect zijn’ van Haemin Sunim. Nee geintje, ik heb een kindje van 1, een eigen bedrijf en ik schrijf een masterthesis dus ik heb privé geen tijd om te lezen. Maar als ik ooit weer tijd heb, ga ik wel echt weer meer lezen. Echt!
Wat staat er bovenaan je bucketlist?
Er zijn zoveel dingen die ik graag zou willen doen: het noorderlicht zien, een mooie lange reis maken met mijn gezin, een zomer aan boord leven, met een campertje op pad, een tijdje offline gaan, een nieuwe taal leren spreken, een serieuze moestuin bouwen, mijn zoontje leren zeilen, een opleiding psychologie volgen, echt goede taarten leren bakken, tijd vinden om boeken te lezen, de wereld brandveiliger maken. Je weet wel, dat soort dingen.
Wat is de mooiste plek op aarde?
Het groene strand op Terschelling. Maakt niet uit wat voor een weer het is, het is daar altijd fijn.
Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Ik wil organisatorische brandveiligheid nog veel steviger op de kaart zetten. Ik wil jullie overtuigen van de noodzaak om mensen nog meer mee te nemen in het traject naar meer brandveiligheid en ik wil jullie laten zien hoe je dat kunt doen.
CV Carolien de Vries
Opleidingen
- HBO Facility Management (integrale veiligheid) Hanzehogeschool Groningen: 2004-2008
- Middelbare Veiligheidskunde: 2010-2011
- Master Riskmanagement: 2019 – 2024
Carrière
- Octaaf Groep, adviseur: 2008-2014
- ZZP’er: 2014-2016
- GGMD voor doven en slechthorenden, veiligheidsfunctionaris: 2016-2017
- Young Safety Professionals, directeur: 2017-heden
- De Zorg Brandveilig, programmamanager: 2019-heden
Diverse
- VBE (Verenigde Brandveiligheid Experts), bestuurslid/secretaris
Volg Brandveilig op LinkedIn
Ontvang het laatste nieuws omtrent brandveiligheid!
Mis niets. Meld je aan en ontvang wekelijks onze nieuwsbrief. Ruim 7.500 vakgenoten gingen je al voor.