Een veiligheidseffectrapportage (VER) kan veiligheidsrisico`s van ruimtelijke plannen en bouwprojecten in beeld brengen, nog voordat met de bouw begonnen is. Een VER kan worden ingezet bij zowel een concreet bouwplan als bij een strategisch plan op ruimte
De VER richt zich vooral op het samenwerkingsproces tussen de verschillende veiligheidspartners. Daarbij gaat het om de betrokken overheidsinstanties (zoals gemeente, politie, brandweer), de traditionele partners bij het bouw- en ontwerpproces (zoals projectontwikkelaars, architecten) en de gebruikers. Zij analyseren samen het veiligheidsniveau van een plan. Door bundeling van alle expertise ontstaat een optimale mix van veiligheidsoplossingen.
Het uitvoeren van een VER leidt niet tot vertraging van ruimtelijke plannen of bouwprojecten. Een VER kan juist helpen om omvangrijke bijsturingsactiviteiten in het realisatieproces te voorkomen. Naast de zichtbare voordelen is een VER ook goed voor het imago van de betrokken organisaties. De voor een VER benodigde tijdsinvestering verschilt per project. Over het algemeen kunnen de partijen de zaken echter in twee sessies van 2,5 uur rond hebben. De grootste tijdsinvestering komt voor rekening van de projectleider.
Bron : Secondant – p. 40
© MD, 2008.