Het IFV heeft het rapport ‘Berekeningen aan waterstoffakkels met behulp van HyRAM’ gepubliceerd. In dit rapport is het effect van waterstoffakkels inzichtelijk gemaakt met behulp van de software toolkit HyRAM (Hydrogen Risk Assesment Models).
Als gevolg van de energietransitie komen er steeds meer toepassingen met waterstof in de gebouwde omgeving. Voorbeelden zijn waterstofauto’s en bovengrondse waterstofopslagen bij tankstations en woningen. De toename van de aanwezigheid van waterstof in de samenleving roept daarom vragen op over het veilig gebruik van waterstof.
Ontstaan van een fakkel
Eén van de mogelijke gevolgen van het vrijkomen van gasvormig waterstof is het ontstaan van een fakkel (een vlam die hitte af geeft). In dit rapport is het effect inzichtelijk gemaakt van waterstoffakkels die kunnen ontstaan bij een druk van 8 tot 700 bar. Dergelijke gegevens zijn niet goed toegankelijk voor een breed publiek.
Lengte van waterstoffakkels en effectafstanden
Met behulp van HyRAM kan de lengte van een waterstoffakkel en de bijbehorende effectafstand worden berekend. HyRAM is een gratis verkrijgbare modelleringstool van Sandia Laboratories die specifiek gericht is op het maken van berekeningen met waterstof. De resultaten uit het onderzoek zijn vergeleken met andere softwarepakketten en met experimenten die in de literatuur beschreven zijn.
Voor wie?
Het rapport ‘Berekeningen aan waterstoffakkels met behulp van HyRAM’ draagt bij aan begripsvorming over de omvang en de gevolgen van waterstoffakkels en daarmee ook aan de adviezen die veiligheidsregio’s geven op pilotprojecten en/of vergunningaanvragen in de gebouwde omgeving. De inzichten in dit rapport zijn relevant voor het beoordelen van veiligheidsrisico’s door overheden, bedrijfsleven en kenniscentra.