De brandveiligheid in de zorgsector moet omhoog. Het voormalig College Bouw Zorginstellingen heeft daarom een brandscan laten ontwikkelen door Efectis. Drijvende kracht achter deze zogeheten Brandveiligheidsmatrix is Rudolf van Mierlo. Hij geeft uitleg.
De brandveiligheid in de zorgsector moet omhoog. Het voormalig College Bouw Zorginstellingen heeft daarom een brandscan laten ontwikkelen door Efectis. Drijvende kracht achter deze zogeheten Brandveiligheidsmatrix is Rudolf van Mierlo. Hij geeft uitleg.
De zorgsector zet alles op alles om de brandveiligheid te verbeteren. Na een aantal incidenten was duidelijk dat er veel moet gebeuren om de brandveiligheid naar een hoger niveau te tillen. De overheid startte al een actieprogramma brandveiligheid met daarbinnen veel aandacht voor de zorgsector.
Efectis ontwikkelde in opdracht van TNO Centrum Zorg en Bouw, het voormalig College Bouw Zorginstellingen, een brandscan. “Die was enkele jaren terug al ontwikkeld voor cellencomplexen, bijeenkomstgebouwen en kantoren van de Rijksgebouwendienst. De overheid wilde inzicht in de eventuele tekortkomingen op het gebied van brandveiligheid bij overheidsgebouwen. Hierbij werd strikt gekeken naar wettelijke eisen”, zegt Rudolf van Mierlo van Efectis.
Voor de zorgsector is de scan aangepast en omgedoopt tot Brandveiligheidsmatrix. “Bij de brandveiligheidsscan voor de zorg was het veel belangrijker om het niveau van brandveiligheid te bepalen. Soms neemt een instelling maatregelen die verder gaan dan de bouw- of gebruiksregelgeving. Maar er zijn in ieder groot gebouw ook altijd tekortkomingen.”
De matrix geeft inzicht in het huidige niveau van brandveiligheid. “Ook kan redelijk eenvoudig worden bepaald met welke maatregelen dit niveau efficiënt kan worden verhoogd. Hierbij kunnen geraamde kosten van een maatregel worden afgezet tegen de extra veiligheid die je hierdoor creëert.”
Om tot een weging te komen van brandveiligheid hebben vertegenwoordigers uit de zorgsector en branddeskundigen van Efectis besloten dat bij de Brandveiligheidsmatrix de zogenoemde AHP-methode gebruikt wordt. AHP staat voor Analytisch Hiërarchie Proces. Met deze methode kan het belang van doelen en maatregelen worden gekwantificeerd. Het hoofddoel brandveilig zijn is hiervoor onderverdeeld in de doelen beperken van slachtoffers, beperking van schade aan derden en beperken van schade aan eigenaar. Om deze doelen te bereiken zijn een aantal acties omschreven waaraan maatregelen zijn gekoppeld. Uit de methode volgt welke bijdrage de maatregelen leveren aan het behalen van de doelen.