De Community of Practice zonnepanelen van Brandweer Nederland en IFV heeft de ‘Handreiking risicobeheersing advies veilige PV-systemen’ opgesteld. De uitgave is gericht op risicobeheersing. Adviseurs die bij de veiligheidsregio’s werken, kunnen deze gebruiken om bijvoorbeeld gebouweigenaren en projectontwikkelaars te adviseren.
“Met zonnepanelen op het dak wordt een extra kans op brand geïntroduceerd. Als je dat doet zonder extra veiligheidsmaatregelen te nemen, kan een brand snel escaleren. In de handreiking adviseren we hoe de risico’s bij aanleg en gebruik van zonnepanelen zo veel mogelijk kunnen worden beperkt. Ook geven we handvatten aan de brandweer om bij een incident veilig en snel te kunnen handelen”, vertelt Machteld Lamers, projectleider Energietransitie Amsterdam-Amstelland aan Brandweer Nederland.
Brandcompartimenten
Een van de cruciale adviezen uit de handreiking is het gebruik van compartimenten. Lamers: “Voor de indeling van een bedrijfsdak met zonnepanelen adviseren we te werken met vlakken van maximaal 40 bij 40 meter, oftewel 1600 vierkante meter. De brandweer kan dan met blussen alle zonnepanelen nog bereiken. Tussen die compartimenten moet een veilige ruimte gehandhaafd worden. Dat is overigens ook het geval bij zonnepanelen op daken van woningen. Tussen PV-systemen van 2 verschillende woningen is het advies dat 1 meter ruimte vrijgelaten wordt, zodat een brand niet overslaat naar de buren.”
Informatie vindbaar voor brandweer
“En, wat ook heel belangrijk is als toch brand uitbreekt, is dat de brandweer in de meterkast of bij de entree van het gebouw alle informatie over het aanwezige PV-systeem kan vinden”, besluit Lamers.
Werkdocument
De handreiking is een werkdocument dat jaarlijks wordt aangepast aan actuele ontwikkelingen. Hierbij gaat het om aanpassingen in zowel regelgeving als techniek en toepassing. De actuele versie van de handreiking is te vinden in het dossier Zonnepanelen op Kennisplein van het IFV.