Het is maandag als Officier van Dienst Frans Bakx, van Brandweer Midden- en West-Brabant, een telefoontje krijgt met het verzoek naar de showroom van een autodealer in Breda te komen. In de showroom staat een rokende elektrische auto.
Samen met een aantal monteurs, duwt de brandweer de wagen naar buiten. Dat is nog een hele uitdaging, want de wagen staat elektrisch op de handrem en tegelijk moet ook het hoogspanningscircuit uitgeschakeld worden. Eenmaal buiten klinkt een harde knal en vliegt de auto daadwerkelijk in brand.
Van theorie naar praktijk
Frans vertelt: “Via forums en vakliteratuur heb ik wel eens gelezen over het blussen van accu’s. Dit zou lastig zijn en heel veel water vergen, met na dagen nog steeds de kans op herontsteking. Ook was ik op de hoogte dat er landelijke initiatieven zijn om een soort blusbak te ontwikkelen, zodat je langdurig kan koelen en minder bluswater nodig hebt. Als het bluswater in een bak zit, kun je het ook gemakkelijk laten afvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Het waren allemaal onderzoeken en theorieën. Ik had geen praktijkvoorbeelden waarbij iets dergelijks is toegepast.”
De blussing wordt direct ingezet met schuim. Ondertussen worden de waterbak van Breda en HV1 gealarmeerd. In verband met de rook, wordt contact opgenomen met de AGS.
Dit was een bijzonder incident waarbij we hebben moeten improviseren en experimenteren. Uiteindelijk is dit gelukt op een veilige en effectieve manier
Succesvolle improvisatie
“Nu staan we zelf voor een dergelijk geval en moeten we improviseren. Na goed onderling overleg wordt er snel doorgepakt.” Binnen een uur na het ontstaan van de brand staat de auto ondergedompeld in de waterbak en is de situatie onder controle. Door de onderdompeling is er nagenoeg geen emissie meer en worden de accu’s constant en effectief gekoeld. Door zo’n onderdompeling komt het water overal. Bij normale blussing is dit niet het geval, omdat de accupakketten helemaal zijn ingebouwd. Pas na 80 uur onder water wordt de reactie in het accupakket van de auto minder.
Bron: brandweer Nederland
Volg Brandveilig op LinkedIn