Pakweg 25 jaar geleden werden de eerste aerosol-blussystemen in Nederland geïntroduceerd. Na een aanloopperiode waarin veel goed ging, maar helaas ook veel fout, bereikt het aerosolsegment nu de fase van volwassenheid. De voordelen van deze blussystemen op een rij.
Net als met alle producten en segmenten in ontwikkeling was er een fase waarin aerosol probeerde de aandacht te trekken en zijn eigen plekje in de brandbluswereld te veroveren. Dat ging met vallen en opstaan. Er werd eerst met scepsis gereageerd op deze new kid on the block, omdat er ook wel dingen mis gingen. Er waren een paar bekende schadegevallen waar aerosol bij betrokken was, er werden communicatiefouten gemaakt richting belanghebbenden en de kwaliteit was niet altijd overal hetzelfde.
Betere tijden
Sindsdien is er echter veel veranderd. De kinderziektes zijn eruitgehaald door de productkwaliteit van de aerosol sterk te verbeteren. Maar niet alleen dat, ook de leveranciers en de installatiepartners zijn geprofessionaliseerd en er is veel meer ervaring met aerosol in de praktijk opgebouwd. Hierdoor is een realistisch beeld ontstaan waarvoor aerosolsystemen wel, én waarvoor ze niet geschikt zijn. Tegenwoordig kan er worden gekozen uit meerdere gecertificeerde aerosol-leveranciers die allen staan voor een goede productkwaliteit en over de gehele wereld leveren. In vergelijking met andere landen lijkt Nederland zelfs wat achter te lopen in bekendheid met én acceptatie van aerosol-brandblussystemen.
Erkenning en verbeteringen
Dat er veel ten goede is veranderd, blijkt ook uit externe erkenning. Denk hierbij onder andere aan:
- De (nieuwe) Beoordelingsrichtlijn K-23001 en K-23003 uit 2019 die door de Raad van Accreditatie is erkend.
- De nieuwe Europese norm EN15276 voor Condensed Aerosol Systemen die in april 2019 van kracht werd.
- Het feit dat de aerosol blussystemen in de nieuwe Publicatie reeks Opslag Gevaarlijke Stoffen (PGS 14/15) zijn opgenomen als een toegestaan Vastopgesteld Brandblus- en Brandbeheersings-systeem,
- Het feit dat CCV een nieuw Inspectieschema opstelt voor aerosolsystemen.
- Federatie Veilig Nederland een nieuwe algemene opleiding aanbiedt: Systeemdeskundige Aerosol blustechniek, waarop de individuele producenten in aanvulling hierop een merkgebonden speciale training aanbieden.
AF-X Fireblocker
AF-X Fireblocker is bij alle deze genoemde verbeteringen betrokken en presenteert zich nadrukkelijk als de voortrekker van de aerosolmarkt. Het gaat hierbij om het innoveren en verbeteren van producten en processen. Maar ook door een bijdrage te leveren aan beleidsvormende instanties als het College van Deskundigen Brandbeveiliging van KIWA en het Deskundigen Panel van het CCV, of door bij te dragen aan commissies en werkgroepen als PGS 15 en bijvoorbeeld windmolenbeveiliging.
Voordelen van Aerosol voor klant
- Blussen zonder water.
- Geen materiële schade, geen gevolgschade.
- Veilig voor mens en dier.
- Eenvoudige installatie.
- Geen bouwkundige voorzieningen nodig.
- Goedkoper per beveiligde kubieke meter (m3).
- Geschikt voor Klasse A- en B-branden.
- Gecertificeerd product volgens EN 15276 en ISO 15779 norm en voldoet aan de UL-, NFPA- en IMO-richtlijnen.
AF-X Fireblocker heeft zich de afgelopen tien jaar toegelegd op het verbeteren van de productkwaliteit en op het bieden van betere service aan klanten en distributeurs. Door nieuwe community’s te bouwen en door mensen te overtuigen van de effectiviteit en milieuvriendelijkheid van haar nieuwe en innovatieve blustechniek staat AF-X op het punt door te breken in de traditionele markt van op water gebaseerde blustechnieken. Ook in Nederland.
Dit artikel is gesponsord door AF-X.