De markt voor zonnepanelen groeit sterk. In 2019 telde Nederland net zo veel mensen als zonnepanelen. Om de veiligheid en verzekerbaarheid te borgen is heldere regelgeving, certificering én goede samenwerking noodzakelijk. De werkgroep Zonnepanelen van het Verbond benadrukt dat de bouwkundige aspecten van het pand in kaart moeten zijn gebracht, voordat de panelen kunnen worden geïnstalleerd.
Het Verbond van Verzekeraars, heeft een brochure met technische informatie voor verzekeringsprofessionals gepubliceerd. Volgens het Verbond is het namelijk van groot belang om zicht te krijgen op de technische aspecten en de risico’s van zonnepanelen. In de brochure ligt niet alleen de nadruk op preventie, maar is ook veel aandacht voor algemene feiten en ontwikkelingen rondom zonnepanelen.
TNO-rapport
Door het groeiend aantal zonnepanelen, ontstaat ook meer aandacht voor het risico op schade. Uit een TNO-rapport blijkt dat het brandrisico bij indaksystemen en connectoren het grootste probleem is. Dit soort systemen liggen vaak dicht op brandbaar materiaal. Ook de human factor speelt een belangrijke rol bij brandrisico. “Veel connectoren worden onzorgvuldig geïnstalleerd, en de aanleg van bekabeling laat vaak te wensen over.”
Breng eerst bouwkundige aspecten in kaart
De werkgroep Zonnepanelen van het Verbond is van mening dat eerst alle bouwkundige aspecten van het gebouw uitgebreid moeten zijn onderzocht. Denk dan aan bijvoorbeeld aan de staat van het dak, de aanleg van het systeem (NEN-normen), de verzekeringsmogelijkheden en de belangrijkste aandachtspunten rondom de oplevering.
Verplichtingen en normen
De beoordeling van de bouwkundige aspecten van zonnepaneel-systemen kan worden uitgevoerd volgens NEN 7250 Zonne-energiesystemen – Integratie in daken en gevels – Bouwkundige aspecten. De NEN 7250 geeft prestatie-eisen en beproevingsmethoden voor de bouwkundige aspecten van PV-systemen. “Maar”, waarschuwt Van der Meijden (technisch directeur bij Kiwa), “deze norm geeft onvoldoende invulling aan de regelgeving voor PV-systemen. De NEN 7250 geldt namelijk alleen voor de installatie in zijn geheel en niet voor de panelen op zich.”
Daarnaast gaan de ontwikkelingen zo snel, dat deze norm alweer verouderd is. Zo is de ‘oost-west oriëntatie’ sterk in opkomst. Hierbij worden de panelen tegenover elkaar in oostelijke en westelijke richting geplaatst. Deze toepassing is echter niet in de NEN 7250 opgenomen. Kortom, het is tijd voor een herziening.
NEN 1010
Ook kan gebruik worden gemaakt van de NEN 1010. Hierin is aangegeven hoe de elektrische installaties in een gebouw in elkaar moeten zitten. De norm gaat in op het ontwerp van de elektrische installaties en de uitvoeringsdetails. Voor zonnepaneleninstallaties is binnen de NEN 1010 een apart hoofdstuk (deel 712) opgenomen.
Daarnaast geldt voor het aanleggen van PV-systemen de NPR 9090, een aanvulling op de NEN 1010. De NPR 9090 is de Nederlandse praktijkrichtlijn waarin gelijkspanning is beschreven. Uitgangspunt van deze norm is dat personen, dieren en bezittingen geen gevaar, schade of letsel kunnen oplopen. Installaties moeten dan ook volgens de meest recente NEN-normen ontworpen zijn. Dit moet terug te zien zijn op de offerte en opdrachtbevestiging van de installateur.
Bron: Verbond van Verzekeraars, bekijk hier de ‘Preventiebrochure zonnepanelen‘.