
In het hele land werken woningcorporaties samen met de regionale brandweer om de brandveiligheid in huurwoningen te verbeteren. Ronald van Londen, adviseur Installaties bij woningcorporatie Woonstede: “Het gaat echter niet alleen om het gebouw, maar vooral om de mensen erin. Daar is nu steeds meer aandacht voor.”
Volgens het Bouwbesluit moet in elke nieuwe woning een rookmelder worden geplaatst en moeten kabels en leidingen brandveilig worden doorgevoerd. Deze eisen gelden echter nog niet voor bestaande bouw, veruit het grootste deel van het vastgoeddossier van corporaties. Alleen als bestaande bouw (ingrijpend) wordt gerenoveerd, moeten deze regels worden aangehouden.
Brandveiligheid op maat
De woningcorporaties krijgen ook steeds meer oog voor de bewoners van hun vastgoed. Alleen voldoen aan het Bouwbesluit is vaak onvoldoende, is de nieuwe opvatting. Van Londen: “Een vluchtroute kan prima werken voor kerngezonde mensen. Maar een bewoner achter een rollator komt daar minder snel uit de voeten. Er kan een keurige brandmeldinstallatie zijn, maar iemand van boven de 80 met reuma en artrose krijgt het glas misschien niet ingedrukt. Vluchtelingen hebben soms nog nooit een rookmelder gezien en weten dus ook niet hoe dat werkt.”
Verantwoordelijkheid
Woningcorporatie Mooiland (Noordoost-Brabant) gaat in 2018 een groot deel van de bestaande flats brandveiliger maken. Harma Zijgers, adviseur Techniek: “Natuurlijk hebben huurders ook hun eigen verantwoordelijkheid voor brandveiligheid. En daar kunnen wij hen bij helpen. Onze sociaal consulenten en bouwkundig opzichters houden bij huisbezoeken bijvoorbeeld hun oren en ogen ook hiervoor open. Zij zien of er spullen in de vluchtgang staan of merken op dat in een woning een wirwar aan verlengsnoeren op de grond ligt.”
Bron: Aedes
<<Lees ook: Recept voor brandveilige gebouwen volgens woningcorporatie Havensteder>>
<<Lees ook: Checklist brandveiligheid van gebouwen>>