Sinds 1 juli heeft het Amsterdamse Westelijk Havengebied zijn eigen brandweerkazerne. Het is de nieuwe huisvesting voor de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam (GBA), het publiek-private brandweerkorps dat sinds 1 april waakt over de industrie en het openbare gebied in de Amsterdamse haven.
Door Rob Jastrzebski
In het nieuwe brandweercomplex aan de Galwin in Sloterdijk zijn ook het Logistiek Centrum van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en een ambulancepost gevestigd. Het zijn de eerste gebruikers van het ‘veiligheidscentrum’ voor het Westelijk Havengebied. De verwachting is dat in de toekomst meer overheidspartners met veiligheidstaken in de haven een plek zullen krijgen in het gebouw.
>> Lees ook: 25 veiligheidsregio’s beter voorbereid op crises, maar nog stappen te zetten
Gevarieerd risicoprofiel
De GBA is een gezamenlijk initiatief van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, de Port of Amsterdam en een bedrijvencoöperatie van in het gebied gevestigde bedrijven. Voor de bedrijven in de coöperatie fungeert de GBA als collectieve bedrijfsbrandweer, maar het korps komt ook in actie bij branden en andere incidenten in het openbare gebied.
De GBA ging formeel van start op 1 april jl. en opereerde de eerste drie maanden vanuit een tijdelijke huisvesting in het Logistiek Centrum van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland aan Pier Afrika. De afgelopen drie maanden is hard gewerkt om het nieuwe brandweercomplex aan de Galwin af te bouwen en in te richten. Het nieuwe korps was echter al sinds 1 april operationeel en heeft in de eerste maanden al meer dan 70 uitrukken geregistreerd.
>> Lees ook: IFV roept veiligheidsregio’s op niet terughoudend te zijn in versturen NL-Alert
Zeer gevarieerd risicoprofiel
De GBA heeft een groot verzorgingsgebied met een zeer gevarieerd risicoprofiel. Naast chemische industrie en tankterminals wordt het Westelijk Havengebied gekenmerkt door bulkopslag, grote logistieke opslagloodsen, scheepvaart en intensieve verkeersstromen. Ook zijn er kantoren en bedrijfsverzamelgebouwen met uiteenlopende functies. Voorheen had het Westelijk Havengebied geen eigen brandweerkazerne en slechts een klein aantal risicobedrijven had een bedrijfsbrandweeraanwijzing.
Onderzoek wees uit dat een publiek-private industriële brandweerorganisatie met een eigen kazerne in het gebied kan bijdragen aan een hoger veiligheidsniveau in het havengebied. Door de kortere rijafstanden en snellere responstijden kunnen veel beginnende branden sneller onder controle worden gebracht en kan de materiële en economische schade worden beperkt. De GBA heeft een personele sterkte van 30 personen en levert 24/7 snelle brandweerzorg in het Westelijk Havengebied, met een opkomsttijd van maximaal zes minuten. Het korps beschikt over een tankautospuit en een industrieel blusvoertuig.
>> Lees ook: Ronde tafel BrandVeilig.com: “Welke risico’s zijn er en welk veiligheidsniveau wil je?”
Klimaat- en milieuvriendelijk
Het veiligheidscentrum met een totaaloppervlak van 6000 vierkante meter, omvat de remise voor de GBA en de ambulancedienst, kantoren, lesruimten, kantine en rust- en ontspanningsruimten en een nieuw logistiek centrum met indrukwekkende afmetingen. Hierin zijn het logistiek magazijn, werkplaatsen en voertuigonderhoud van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland gevestigd. Ook het regionaal materieel voor operationele logistieke ondersteuning en verzorging heeft een plek gekregen in het nieuwe gebouw. Daarnaast zullen de voertuigen en materialen van het Amsterdam Mutual Aid System (AMAS) in een hal in het complex worden gestald. Dit materieel voor grootschalige industriële tank(put)brandbestrijding staat nu nog verspreid over verschillende bedrijven in het Amsterdamse havengebied.
Duurzaam gebouw
Het veiligheidscentrum draagt zijn steentje bij aan milieu- en klimaatprestaties in het Westelijk Havengebied. Zo is het dak van het Logistiek Centrum voorzien van 687 zonnepanelen voor stroomopwekking en wordt de temperatuur in het gebouw in zomer en winter geregeld via warmte/koudeopslag in de bodem. Qua isolatie voldoet het complex aan de hoogste normen. Het dak van het Logistiek Centrum is uitgevoerd in betonbouw, om het plaatsen van de zonnepanelen mogelijk te maken.
Ook komen er op het nog beschikbare oppervlak daktuinen met Sedum. Die leveren een bijdrage aan de isolatie en helpen regenwater vast te houden en geleidelijk af te voeren naar een zestal waterbuffers onder het parkeerterrein. Ook het parkeerterrein zelf is voorzien van een infiltratiesysteem, waarmee water wordt afgevoerd naar de bodem en de waterbuffers en niet naar het riool. Daardoor wordt het rioleringsstelsel op het bedrijventerrein minder belast bij zware regenval. Een deel van het opgevangen regenwater wordt gebruikt in een pomptestput ten behoeve van het testen van de pompcapaciteit van bluspompen.
Lees ook:
- Gezamenlijke Brandweer Amsterdam: boost voor brandveiligheid in de haven
- Gezamenlijke Brandweer Amsterdam uit startblokken
- Brandweer minder vaak opgeroepen, wel vaker voor hulpverlening
Ontvang het laatste nieuws omtrent brandveiligheid!
Mis niets. Meld je aan en ontvang wekelijks onze nieuwsbrief. Ruim 7.500 vakgenoten gingen je al voor.