Het Congres Brandveiligheid werd afgesloten met een dag over Fire Safety Engineering. De ruim 100 deelnemers bewezen met hun komst dat ook dit thema steeds meer interesse wekt bij de brandveiligheidsprofessionals.
Brandveilige constructies ontwerpen
Bianca Oostdam en Rob Stark van IMd Raadgevende Ingenieurs begonnen de dag met een bijzonder toegankelijke presentatie over het complexe onderwerp ontwerpen van brandveilige constructies. Aan de hand van een viertal praktijkvoorbeelden gaven zij een kijkje in de keuken van de constructeur. Interessant was te horen hoe bepaalde constructieve keuzes worden gemaakt. Afsluitend benadrukten zij dat een goede samenwerking en communicatie tussen alle partners van het ontwerp en uitvoeringsteam van groot belang is om tot een brandveilige gebouwconstructie te komen.
Do’s en dont’s bij toepassing van CFD in FSE
“Misschien wel één van de meest complexe rekenmethoden in Fire Safety Engineering is Computational Fluid Dynamics”, aldus Pim van Rede (NIPV). Vorig jaar heeft hij hier zelf onderzoek naar gedaan, met als doel het valideren van FDS op basis van een aantal experimenten. Daarbij maakte hij gebruik van het bekende Oudewater experiment. In zijn presentatie ging Van Rede hier verder op in. Een van zijn conclusies luidde: CFD is goed te gebruiken voor het voorspellen van rookverspreiding van goed geventileerde branden. Maar zodra de situatie complexer wordt en je bijvoorbeeld te maken krijgt met sprinklers of onderventilatie is de toepassing erg beperkt. Kortom: CFD kan breed worden gebruikt, maar werkt zeker niet als Haarlemmerolie.
Toepassing van zonemodellen
Vervolgens behandelde Emiel van Rossum (Brandpreventie Academy) de in FSE veelgebruikte zonemodellen, waarbij de nodige rekenregels en -formules werden gepresenteerd. Daarbij slaagde Van Rossum erin om duidelijk te maken hoe een zonemodel werkt, en zette hij de randvoorwaarden en beperkingen ervan op een rij.
Brandveilig bouwen met hout
Verduurzaming kwam ook op deze derde congres dag aan de orde. Pascal Steenbakkers (Arup) nam de deelnemers mee in de praktijk van bouwen met (duurzaam) hout en de risico’s die dit met zich meebrengt. Risico’s die impact hebben op de huidige regelgeving en normen – bijvoorbeeld als het gaat om WBDBO en rookverspreiding – maar die volgens Steenbakkers duidelijk achterblijven bij de (snelle) ontwikkelingen. Maar hij vertelde ook waar FSE kan helpen om brandrisico’s inzichtelijk te maken en om passende maatregelen te vinden om de integrale brandveiligheid in een gebouw te borgen.
Lessen uit het onderzoek naar rookverspreiding
Dag 3 werd afgesloten door Lieuwe de Witte (lector brandveiligheidskunde, NIPV) met een presentatie over de lessen uit het onderzoek naar rookverspreiding – het zogenaamde Oudewater-onderzoek. Doel ervan was te onderzoeken wat het effect is van rookverspreiding op de vlucht- en overlevingsmogelijkheden bij een brand in een woongebouw met inpandige gangen en hoe rookverspreiding beperkt kan worden? De verschillende video’s die tijdens het onderzoek zijn gemaakt, lieten duidelijk zien wat de effecten waren van een eenvoudige brand met de meest verkochte bank in Nederland.
Tenslotte hield De Witte de deelnemers voor dat de lessen uit het onderzoek wat hem betreft duidelijk maken dat het tijd is voor een fundamentele discussie over brandveiligheid, waarbij moet worden nagedacht over de vraag welke omvang van brand we nu eigenlijk acceptabel vinden?