Wat is een rookwarmteafvoer (RWA), welke meerwaarde brengt een RWA met zich mee en waar wordt het systeem toegepast?
Een rookwarmteafvoer (RWA, ook wel rookbeheersingsysteem) voert in het geval van brand de rook doeltreffend het pand uit. Hierdoor ontstaat een rookvrije vluchtweg voor de aanwezigen.
Waarom een RWA-systeem?
In het geval van brand is het vaak niet het vuur zelf, maar de rook die het grootste gevaar oplevert voor mensen. Hete rookgassen vullen een gebouw binnen enkele minuten en maken het vluchten onmogelijk. Bovendien kan door de hitte van al snel 1200ºC de gebouwconstructie het begeven, met alle gevolgen van dien. Onderzoek heeft aangetoond dat – zelfs bij een niet totale brand – de rookschade vele malen groter is dan de schade door het vuur.
Een RWA-systeem zorgt voor de afvoer van hete rookgassen waardoor:
- Een rookvrije vluchtweg wordt gegarandeerd.
- De gebouwconstructie beschermd wordt tegen bezwijken.
- De brandweer gericht kan blussen (dit wordt een binnen-aanval genoemd).
- Rook- en brandschade aan inventaris beperkt wordt.
Daarnaast kan het RWA-systeem gebruikt worden voor dagelijkse ventilatie en zelfs voorzien in daglichttoetreding.
Hoe werkt een RWA-systeem?
Bij brand in een gesloten ruimte zullen de hete rookgassen snel de gehele ruimte vullen. Door het toepassen van luchttoevoer en rookgasafvoerventilatoren worden de rookgassen afgevoerd en ontstaat een rookvrije zone. De rookvrije zone is een functie van de rookgasafvoercapaciteit.
Soorten RWA-systemen
Een RWA-systeem bestaat uit een natuurlijk dan wel mechanisch luchtafvoersysteem en een luchttoevoersysteem. Deze worden geactiveerd door een brandmeldinstallatie.
Een natuurlijke RWA bestaat doorgaans uit kleppenventilatoren en kiepramen die in werking treden zodra er brand gemeld wordt. Deze worden veel toegepast in (semi-)industriële gebouwen en werken op basis van de thermiek die ontstaat bij brand.
Een mechanische RWA bestaat uit een overdrukinstallatie, dat door middel van de toevoer van lucht een bepaalde ruimte van een gebouw op een hogere druk brengt dat de rest van het gebouw. Het doel is om te voorkomen dat rook doordringt in bijvoorbeeld trappenhuizen, portalen of liftschachten. In hoogbouw wordt deze installatie veelvuldig toegepast.
Afhankelijk van de situatie zijn er één of meerdere, al dan niet bedienbare, rookschermen nodig. Deze zorgen ervoor dat er rookcompartimenten worden gevormd, waarmee verdere verspreiding van rook wordt tegengegaan. Rookschermen zijn vooral belangrijk in gebouwen met veel mensen, zoals winkelcentra, parkeergarages en fabriekshallen. Het is uiteraard noodzakelijk dat al deze componenten integraal gedimensioneerd worden en naadloos op elkaar aansluiten. Bovendien moet een RWA-systeem, zoals elke technische installatie, periodiek en door vakkundig personeel onderhouden worden.
<<Lees ook: Onderzoeksrapport: nut rookwarmteafvoer in industriegebouwen>>
<<Lees ook: Is brandveiligheid ook rookveiligheid? (blog)>>
Johan Verwijlen zegt
Een vraagje:RWA kan een gelijkwaardige oplossing zijn voor te lange vluchtwegen. Echter.. bij naturlijke RWA duurt het een tijdje (3-4 minuten)voordat voldoende thermiek is opgebouwd om natuurlijke RWA te laten functioneren. DWZ dat vluchtende personen de eerste 4 minuten door de rook moetn vluchten.In mijn optiek zou RWA Klopt deze stelling???