Welke typen woningsprinklers zijn er op de markt, en wat zijn de voordelen en nadelen hiervan? Het Instituut voor Fysieke Veiligheid bundelde de antwoorden op deze vragen in het kennisdocument ‘Sprinklers in de woonomgeving’. Een belangrijk thema, aangezien mensen op steeds hogere leeftijd nog zelfstandig wonen.
Ondernemersvereniging VEBON-NOVB riep eerder al op om woningsprinklers voor ouderen te verplichten. Verplichten of vrijwillig, het sprinkleren van woningen is een groeiend maatschappelijk thema. Dat ouderen bovengemiddeld vaak slachtoffer worden van brand, blijkt bovendien uit de jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden. Ook de Brandweeracademie verdiept zich al tijden in de problematiek en mogelijke oplossingen en publiceerde in 2016 het document ‘Sprinklers in de woonomgeving’.
3 typen woningsprinklers
- Woningsprinklerinstallaties conform NEN 2077:2014. In deze norm zijn ontwerpcriteria voor allerlei soorten woonomgevingen beschikbaar, ingedeeld in categorieën uiteenlopend van normale woningen, individuele appartementen tot complete woongebouwen.
- Waterleidingsprinklerinstallaties. Deze sprinkler is niet specifiek ontwikkeld om te kunnen voldoen aan normen, maar gaat uit van
de beschikbare hoeveelheid water van het waterleidingnet. Door dit principe krijgt een dergelijke installatie mogelijk een andere betrouwbaarheid en waardering dan de woningsprinklersinstallatie. - Overige automatische brandbestrijdingsinstallaties zoals, zoals mobiele watermistinstallaties en object sprinklers. Een mobiele watermistinstallatie of object sprinkler is een vereenvoudigde vorm van een woningsprinklerinstallatie. Een dergelijk systeem kan namelijk geïnstalleerd worden zonder de aanleg van leidingwerk in de woning. Deze systemen bestaan uit een detectie, een sprinkler- of watermistkop en een watervoorraad.
Voordelen van woningsprinklers
1. Minder doden in landen met woningsprinklers
Sprinklers zijn in eerste instantie bedoeld om bewoners veilig te stellen. De cijfers uit de landen en gebieden waar sprinklers in de woonomgeving worden toegepast spreken boekdelen. Daar waar eerst sprake was van tientallen doden bij brand, is dit teruggebracht tot geen of enkele doden. Ook loopt het aantal gewonden en de brandschade drastisch terug.
2. Woningen met sprinklers zijn veiliger voor de brandweer
Woningen zijn steeds luchtdichter en beter geïsoleerd. Daarbij plaatsen mensen ook meer meubels van kunststoffen. Hierdoor kan brand zich sneller uitbreiden. Woningsprinklers vertragen branduitbreiding en kunnen het risico op een flashover in de brandruimte verkleinen.
3. Woningsprinklers? Verdichting in bouw mogelijk
Wanneer woningsprinklers worden toegepast, is vaak een verdichting van de gebouwde omgeving mogelijk. Zo zijn de dure installatiekosten snel terugverdiend. Ervaringscijfers in het buitenland leren dat verdichting van 5 tot 15 procent tot de mogelijkheden behoort (Blom et al., 2011). Daarnaast bieden sprinklers in de woonomgeving meer vrijheden ten aanzien van bereikbaarheid van woningen, afstanden naar bluswatervoorzieningen, grootte van vrije doorgang, draaicirkels voor brandweervoertuigen, et cetera. Ook kunnen woningsprinklers een legitieme reden vormen om af te wijken van de normatieve opkomsttijden van de brandweer.
4. Meer woningsprinklers, minder brandkranen
Wanneer sprinklers in woningen grootschalig worden toegepast, kan de hoeveelheid brandkranen sterk worden verminderd. Waterleidingmaatschappijen kunnen nieuwe leidingnetten zodanig aanleggen, dat bekende (in)directe bedreigingen van de waterkwaliteit kunnen worden geëlimineerd.
5. Korting op verzekeringspremie
Mogelijk kunnen woningsprinklers leiden tot korting op de verzekeringspremie. Door toepassing van sprinklers in de woonomgeving kan zowel de materiële als immateriële schade worden beperkt.