Eind vorig jaar is de Visie natuurbrandbeheersing van Brandweer Nederland vastgesteld in de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV). Het Veiligheidsberaad heeft deze nu ook onderschreven. De visie beschrijft de strategische koers om te komen tot een integrale aanpak van natuurbrandbeheersing voor de periode tot 2030.
In de Visie Natuurbrandbeheersing staan drie sporen centraal:
- Risicobeheersing;
- slimme repressie;
- kennisontwikkeling en -deling.
Integrale aanpak
De Visie natuurbrandbeheersing omschrijft een integrale aanpak van het thema natuurbrandbeheersing: alle schakels van de veiligheidsketen (pro-actie, preventie, preparatie, repressie en nazorg) moeten actie ondernemen om ook in de toekomst de impact van natuurbranden in Nederland zo klein mogelijk te houden.
Als gevolg van de snel veranderende omstandigheden door onder meer klimaatverandering, is er een grote urgentie om zo snel mogelijk te beginnen met het uitvoeren van de doelstellingen die in deze visie staan beschreven. Dit om het risico op onbeheersbare natuurbranden terug te kunnen dringen.
Uitvoeringsplan
Nu de visie is vastgesteld wordt er gewerkt aan een uitvoeringsplan. Hierin wordt beschreven hoe brandweer en veiligheidsregio’s het voorkomen van, de voorbereiding op en de bestrijding van natuurbranden beter kunnen organiseren.