In een serie interviews komen experts uit het brandveiligheidsdomein aan het woord. Ze vertellen over hun carrière, geven hun visie op het vakgebied, en stellen de persoon achter de professional voor.
- Naam: Marcel Lasker
- Leeftijd: 59 jaar
- Privé: 37 jaar getrouwd met Riemie, vader van twee (meestal volwassen) kinderen, en eigenaar van 3 honden, 4 katten, 8 paarden.
- Functie: Fire Engineer en Directeur/Eigenaar. Nevenfunctie: Voorzitter IFE Nederland.
- Bedrijf: Prevent IVG en Prevent Fire Engineering.
Wat wilde je worden toen je jong was?
Ik wilde machinist worden, net als mijn vader, of schipper op een vrachtschip. In die tijd mocht je nog gewoon mee naar het bedrijf van je vader. Wij woonden in een bedrijfswoning naast de aardappelmeelfabriek van Scholten in Foxhol en brachten mijn vader wel eens zijn lunchpakket naar het Ketelhuis. Toen werden de aardappelen nog per schip in de fabriek gebracht en scharrelden wij in onze vrije tijd rond bij de schippers.
Wie was je rolmodel?
Een van mijn rolmodellen was en is mijn oudere Duitse collega Günter. Van hem heb ik geleerd in grote lijnen en strategisch te denken, maar ook om niet te beroerd te zijn om je in de details te verdiepen. Verder is Günter een leidinggevende die bij uitstek het gewenste gedrag (eerlijkheid en integriteit) kon ‘voorleven’.
Hoe ben je in het vak brandveiligheid terechtgekomen?
Ik was al geruime tijd bij de vrijwillige brandweer toen ik rond mijn veertigste een carrièreswitch (moest) maken. In die tijd speelde onder andere de nasleep van de vuurwerkramp in Enschede. Mijn broer wees mij op de behoefte aan deskundig en onafhankelijk brandveiligheidsadvies en vond dat door mijn technische vooropleiding, ervaring en repressieve brandweerwerk wel een logische combinatie. Na enig marktonderzoek ben ik toen met twee ondernemers uit de bouw- en installatiebranche als medeaandeelhouders Prevent IVG (Integrale Veiligheid Gebouwen) begonnen.
Wat houdt je huidige functie in?
De functie Fire Engineer houdt in dat we in een klein team niet-alledaagse oplossingen bedenken voor brandveiligheidsproblemen, waarbij wet- en regelgeving, installatietechniek en brandweerkunde gecombineerd worden.
Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag er uit?
Sinds ik gestopt ben als Officier van Dienst en vrijwillig ploegchef bij de brandweer zit er een stuk minder hectiek in de werkdag. Die begint rond 9 uur met e-mail, wat organisatorische dingen en daarna aan een of meer projecten werken. Verder rijd ik naar alle hoeken van het land om opnames te doen, projectbesprekingen of opleveringen. Ook ben ik regelmatig een dag met de collega’s op stap die installaties testen en onderhouden. Buiten het normale werk heb ik nog een zwaar uit de hand gelopen paardenhobby waar de nodige tijd in gaat zitten. Daardoor loopt de werkdag bij mij vaak van 6.30 tot 22.00 uur.
Wat is het mooiste project waar je ooit aan hebt gewerkt?
Een van de eerste projecten die we hebben uitgevoerd in 2004: het ontwerpen en de turn-key levering van beveiligingsinstallaties in een vuurwerkopslagplaats voor de opslag van 110 ton vuurwerk. Ondanks onze minimale ervaring in de ‘sprinklerwereld’ kregen we het volledige vertrouwen van de opdrachtgever. In dit project hebben we letterlijk alles moeten uitvinden. Met behulp van leveranciers, gezond verstand, hard werken en door de goede vragen te stellen, hebben we het binnen de tijd en binnen de afgegeven begroting kunnen realiseren. De installatie draait na ruim 15 jaar nog steeds tot volle tevredenheid.
Wat was je grootste blooper?
Als ‘jonge’ ondernemer een project aangenomen zonder goede afspraken op papier te zetten. De opdrachtgever bleek later een reputatie te hebben op het gebied van wel kopen en niet betalen. We hebben allerlei juridische middelen ingezet om onze kosten betaald te krijgen. Wat ik hiervan heb geleerd is dat juridische processen ontzettend veel tijd, geld en energie vreten. Maar ook dat je op een gegeven moment je verlies moet nemen en een hoofdstuk moet afsluiten, hoe frustrerend dat ook is.
Op welke manier vergroot jij je vakkennis?
Ik lees een breed scala aan internationale vakliteratuur en ben lid van onder meer de NFPA, SFPE, VfdB, IAFSS en The Institution of Fire Engineers (IFE). Verder probeer ik ieder jaar naar twee of drie congressen te gaan en de NFPA bijscholing te volgen.
Wat is de grootste uitdaging in brandveiligheid?
We streven in de branche al een tijdje naar kwaliteitsverbetering door het opstellen van steeds meer regelingen en procedures om maar vooral eenduidig en eenvormig te zijn. Dat past niet in de benadering dat Fire Engineering meer een kunst is dan een wetenschap (zoals Harold S. Wass al in 1983 schreef). We moeten juist toe naar meer maatwerk. Dit vraagt van Fire Engineers – zowel uit de advieswereld als bij de brandweer – deskundigheid, een open houding en de bereidheid om samen te werken.
Welke trends gaan het vakgebied veranderen?
- Internet of Things en sensortechniek gaan de installatietechniek radicaal veranderen. Waar we nu nog ‘dedicated’ netwerken hebben voor inbraaksystemen, brandmeldsystemen en andere beveiligingsinstallaties verwacht ik dat er geïntegreerde beveiligingssystemen ontstaan.
- De adviesrol van de brandweer verandert, onder meer door de opkomst van de omgevingsdiensten. Het advies van de brandweer wordt alleen nog gevraagd bij complexe vraagstukken. Dit vraagt om een andere (bredere) deskundigheid en andere vormen van communicatie tussen brandweer en adviseurs.
Welk boek lees je nu?
‘NFPA25 Handbook: ITM of water Based Fire Protection Systems’. Een aanrader voor iedereen die zich met sprinklertechniek bezighoudt.
Wat staat er bovenaan je bucketlist?
Het samenstellen van een 4-span zware paarden voor een rijtuig. De ‘losse’ elementen hebben we al. Deze herfst gaan we proberen dit stel samen te smeden tot een hechte combinatie. Door het werken met paarden heb ik geleerd dat je soms vooral moet loslaten om vooruit te komen.
Wat is de mooiste plek op aarde?
Mijn ‘boerderij’ in onze eigen achtertuin in de mooie provincie Groningen.
Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Ik wil meer tijd vrij maken om te werken aan delen van kennis, professionaliteit en deskundigheid in ons vakgebied onder meer door me in te zetten voor IFE en te publiceren over ons vak.

CV Marcel Lasker
Opleidingen
- Hogere Zeevaartschool Delfzijl: HTS Scheepswerktuigkunde
- Diverse brandweeropleidingen
- NIFV: Leergang Officier van Dienst
- Hanzehogeschool Groningen: Bachelor Fire Safety Engineering
Carrière
- Seatrade Groningen (1983-1984)
- Hollandse Constructie Groep (1985-1986)
- Niestern Sander Delfzijl (1987-1990)
- NEM (1991-2001)
- Babcock Borsig Power Oberhausen (2002-2003)
- Ingenieursburo Prevent IVG (2003-heden)