De brand in de Grenfell Tower heeft geleid tot een verhoogde aandacht voor de brandveiligheid van gevels in Nederland. Een van de kwesties is of de huidige testmethode, de Single Burning Item-test (SBI-test), wel voldoende geschikt is. Volgens dr. Laurens van Gelderen, Project Leader Fire Engineering bij Efectis Nederland, is er meer nodig dan alleen goede testmethodes, bijvoorbeeld goede brandveiligheidsopleidingen.
De SBI-test is bedoeld om een product te kunnen voorzien van een brandklasse. Deze zegt iets over de bijdrage die het product levert aan een (beginnende) brand. Doorgaans worden producten op een onbrandbare achtergrond getest, zodat de gemeten bijdrage aan de standaard SBI-brand direct aan het product kan worden toegeschreven.
Testrapport
Deze testcondities staan in het testrapport, het zogeheten toepassingsgebied. Dit geeft aan hoe het product in de praktijk ingezet mag worden. Twee producten met een B-klasse vormen dus alleen een B-klasseconstructie als de producten in elkaars toepassingsgebied vallen. Om geteste producten goed te kunnen toepassen, is dus zowel enige kennis van brandclassificering nodig als het kunnen interpreteren van testrapporten.
Niet voldoende kennis bij partijen
Maar deze kennis is niet altijd (in voldoende mate) aanwezig bij de verschillende partijen die betrokken zijn bij de constructie van een gebouw, zoals architecten, aannemers, het bevoegd gezag en adviesbureaus. Hierdoor kunnen er gebouwen worden opgeleverd met een gevelopbouw die niet voldoet aan het minimale brandveiligheidsniveau, zoals vastgelegd in het Bouwbesluit. Een verbeterde testmethode heeft dan weinig tot geen effect.
Grenfell Tower
Van de Grenfell Tower is inmiddels bekend dat de vernieuwde gevelopbouw niet voldeed aan de Engelse regelgeving, waarin een veel zwaardere brandtest voor gevels (BS 8414) dan in de SBI-test is opgenomen. Daarbovenop speelt goed onderhoud ook een rol in het waarborgen van de geteste brandklasse. Een uitzending van Zembla liet verscheidene voorbeelden zien waarbij de beoogde brandveiligheid in het Bouwbesluit mogelijk niet werd gehaald door een verkeerde toepassing of door slecht onderhoud van gevelproducten.
Geen opleidingen brandveiligheid
Een goede kennis van brandveiligheid en correct toezicht in de bouwsector zouden dus mogelijke complicaties kunnen voorkomen. Maar omdat er in Nederland geen brandveiligheidsopleidingen op hbo- of wo-niveau zijn, is het gebrek aan kennis van brandveiligheid niet heel verrassend. Aan sommige Nederlandse universiteiten wordt er binnen bepaalde studierichtingen wel enige aandacht besteed, maar slechts in een beperkt aantal (optionele) vakken. Wat dat betreft loopt Nederland een behoorlijk stuk achter op de landen om ons heen waar wel een vorm van brandveiligheid op bachelor-niveau of hoger wordt gegeven, zo stelt Van Gelderen.
Beoordeling door expert
Wanneer een getest product in de praktijk niet direct toepasbaar is op een gewenste constructie, dan is het mogelijk om een beoordeling op te laten stellen door een brandveiligheidsdeskundige. Deze beoordeling moet vervolgens door het bevoegd gezag worden geaccepteerd voordat het product mag worden toegepast.
“Er is een hbo- en/of wo-opleiding nodig die zich specifiek richt op de vele facetten van brandveiligheid
Brandveiligheidsdeskundige, of Fire Safety Engineer, is echter geen beschermd beroep dus iedereen kan zichzelf zo presenteren. Maar hoe weet je of iemand een echte brandveiligheidsdeskundige is, als er geen specifieke opleidingen bestaan? Kan iemand een brandveiligheidsdeskundige zijn zonder ooit een (test)brand te hebben bestudeerd? En hoe kan een opdrachtgever zonder de specifieke vakkennis de vakkundigheid van een zelfbenoemde expert bepalen?
Aanbevelingen
Van Gelderen stelt dat er altijd kennis en interpretatie nodig zijn om de resultaten van een test om te zetten naar de praktijk. Hij pleit daarom voor een hbo- en/of wo-opleiding die zich specifiek richt op de vele facetten van brandveiligheid. Ook zou brandveiligheidsdeskundige een beschermd beroep moeten worden, met als taak het beoordelen van de brandveiligheid bij complexe vraagstukken.
Door middel van een relevante opleiding of een examen kan men dan aantonen over voldoende vakkennis te beschikken. Voor zowel de bouwsector als het bevoegd gezag zouden deze maatregelen een hoop duidelijkheid bieden. En het kan leiden tot een passend brandveiligheidsniveau voor constructies.
Conclusie
Kortom, volgens Van Gelderen moeten we binnen de bouwsector zorgen voor een solide basiskennis van brandveiligheid, met bevoegde brandveiligheidsdeskundigen ter ondersteuning. Pas dan zal een verbeterde testmethode voor de brandveiligheid van gevels echt een positieve bijdrage leveren aan het verhogen van de brandveiligheid van gebouwen.
Lees ook:
– Gevelisolatie en -afdichting in Nederland: de toekomst na Grenfell Tower (longread)