De veiligheid van gebouwen blijkt in de praktijk na ingebruikname van nieuwbouw of na renovatie snel terug te lopen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat organisaties in steeds hoger tempo veranderen. Gebruiksfuncties van ruimten veranderen, maar ook
De meetlat:
In de praktijk blijkt veiligheid een multi-interpretabel begrip. Regels zijn vaak ondoorzichtig, onbegrijpelijk en niet consistent. Het is een illusie dat voldoen aan regels synoniem is aan het hebben van veilige gebouwen. Daarbij komt dat veiligheid bestaat uit meerdere aspecten. In de aanpak van Vgib worden samen met de organisatie per veiligheidsaspect eerst de veiligheidscriteria (vaak meer dan minimaal wettelijke eisen) vastgesteld op basis waarvan de gebouwen gecontroleerd gaan worden. Aspecten die regelmatig onderdeel van een audit uitmaken zijn o.a:
– Beschikbaarheid en kwaliteit van de informatievoorziening zoals:
revisietekeningen, vergunningen, certificaten en logboeken van onder andere elektrische installaties, Brandmeld- en ontruimingsinstallaties, inbraakinstallaties, PZI-installaties, legionellabeheersplannen, liften, CV-ketels, bliksemafleiding
– BHV-organisatie
– Compartimentering (brand/rook)
– Hang & sluitwerk (vluchtwegen en inbraak)
– Ontruimingsplattegronden en vluchtwegen
– Noodverlichting
De inspectie:
Doel van de inspectie is op een relatief snelle manier de belangrijkste veiligheidsrisico’s aan het licht brengen. Om de benodigde informatie te verzamelen worden naast de fysieke inspectie van de gebouwen en de installaties ook verschillende mensen gevraagd naar de informatievoorziening en naar hun beleving van de betreffende situatie. Geïnterviewd worden:
– gebruikers
– mensen van de technische of facilitaire dienst
– onderhoudsbedrijven
Na inspectie wordt een rapportage opgesteld waarbij naast de constateringen ook oplossingen in de vorm van scenario’s en kostenramingen worden aangeboden.
Visie op huisvesting:
Vanwege de noodzakelijke investeringen om tot veilige huisvesting te komen is het inspectierapport voor directies vaak aanleiding om na te denken over de langere termijn huisvesting. Om deze reden verdient het aanbeveling om naast de veiligheidsinspectie ook globaal de meerjaren onderhoudskosten in kaart te brengen. Op basis van het verbeterde inzicht komen directies tot betere besluitvorming over te nemen maatregelen.
Realisatie:
Na besluitvorming organiseren de mensen van Vgib de afgesproken aanpassingen aan het gebouw en implementeren ze de noodzakelijke organisatorische maatregelen. Afhankelijk van de situatie worden gebruiksvergunningen aangevraagd en onderhoudsprocessen opnieuw ingericht.
Periodieke audits:
Juist omdat organisaties in beweging blijven en om de kennis en betrokkenheid van medewerkers bij veilige huisvesting te vergroten verdient het aanbeveling om audits periodiek uit te laten voeren.
Auteur: Ir. Rolf Hornes
Vgib Onderhoudsmanagement b.v.
Vgib is een advies- en projectmanagementbureau dat is gespecialiseerd in de uitvoering van veiligheidsaudits. In de visie van Vgib staat niet alléén het gebouw centraal, maar mensen én gebouwen die samen bepalend zijn voor de kwaliteit en veiligheid van huisvesting.