De verkoop van vuurwerk blijft verboden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk (SVNC) was naar de rechter gestapt om het verbod aan te vechten, maar de rechter gaat daar niet in mee.

Het kabinet kondigde op 13 november een verbod af op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Maar veel handelaren hebben al grote voorraden ingekocht en willen het vuurwerk eind dit jaar toch verkopen. “De Staat heeft volgens de rechter voldoende gemotiveerd waarom het verbod nodig is en wat hij daarmee wil voorkomen”, staat in het vonnis.

Opslag
De vuurwerkbranche had vooral moeite met het late tijdstip waarop het verbod was afgekondigd. “De trein was al in volle vaart toen de regering het besluit nam. Er zijn verplichtingen aangegaan met importeurs en er zijn containers vol met vuurwerk onderweg, die binnenkort aankomen in de haven. Er zijn enorme sommen geld geïnvesteerd, terwijl de omzet straks nul is. Daarbij komen problemen met de opslag. Een vuurwerkverbod brengt onevenredig veel schade toe”, zei de advocaat van de dealers eerder al.

Teleurstellend
Of de SVNC in hoger beroep gaat, kon voorzitter Evelien Arler nog niet zeggen. “We denken er over na.” Ze noemt de handhaving van het verbod “teleurstellend”.

vuurwerkshow, vuurwerkverbod

Het vuurwerkverbod is er om de zorg te ontzien, die overbelast is door het coronavirus. De jaarwisseling is een van de drukste momenten voor de spoedeisende hulp in ziekenhuizen. Maar of het verbod echt gaat helpen, vraagt Arler zich af. “Je ziet nu al dat er zoveel meer illegaal vuurwerk wordt gevonden dan in de afgelopen jaren. En de drukste tijd van de maand is nog niet eens begonnen.”

Heftige jaarwisseling
Het wordt alsnog een heftige jaarwisseling, voorspelt ze, en dan is het omzetverlies dat vuurwerkverkopers lijden misschien voor niets geweest. De branche wordt gecompenseerd door de overheid, maar of die daadwerkelijk met de aangekondigde 40 miljoen euro over de brug gaat komen betwijfelt ze. “De overheid heeft gezegd ons te steunen waar nodig, dus er is ons nog niets concreets beloofd.” De rechtbank in Rotterdam bepaalde vorige maand al dat het afsteekverbod van vuurwerk in Rotterdam tijdens de jaarwisseling gehandhaafd kan blijven.

Volg Brandveilig op LinkedIn

Ontvang het laatste nieuws omtrent brandveiligheid! Mis niets. Meld je aan en ontvang wekelijks onze nieuwsbrief. Ruim 7.500 vakgenoten gingen je al voor.Direct aanmelden >>