De NEN-werkgroep ‘Brandveiligheid en bouwen met hout’ is gestart met de ontwikkeling van een Nederlands Technische Afspraak (NTA). De NTA gaat over aanvullende afspraken die gemaakt moeten worden wanneer hout als bouwmateriaal wordt gebruikt in plaats van traditionele materialen zoals staal en beton.
Bouwen met hout, met name bij hoogbouw, staat maatschappelijk onder de aandacht. Er wordt gekeken naar de risico-aspecten met betrekking tot de brandveiligheid van houtbouw. De werkgroep heeft als taak om te onderzoeken en vast te leggen wat er op het gebied van brandveiligheid en bouwen met hout moet gebeuren.
Normen niet ingericht op hout als basismateriaal
Veel van de bestaande normen op het gebied van brandveiligheid zijn niet ingericht op hout als basismateriaal. En binnen de huidige bouwregelgeving is het met standaardvoorschriften niet altijd mogelijk om het voorgeschreven veiligheidsniveau te kunnen realiseren en te borgen. Het is vaak niet duidelijk waar een norm overgaat naar specifieke richtlijnen voor (hogere, risicovollere) gebouwen van hout. De NTA voor brandveilig bouwen met hout moet deze onvolledigheid verhelpen.
De werkgroep
De NTA wordt ontwikkeld binnen de NEN Werkgroep ‘Brandveiligheid en bouwen met hout’. Onder leiding van een voorzitter besluiten belanghebbende partijen over de inhoud van de norm. Samen komen ze tot een breed gedragen afspraak over de eisen die gesteld moeten worden aan brandveilig bouwen met hout.