Brandveiligheid krijgt steeds meer de aandacht die het verdient. Maar in de praktijk leidt die aandacht nog niet altijd tot de (juiste) keuzes uit de mogelijke brandveiligheidsmaatregelen. Een visie in negen vragen en antwoorden.
Na een brand hebben veel organisaties een probleem. Dat kan voorkomen worden door een integrale benadering brandveiligheid te hanteren, waarbinnen samenhangende keuzes worden gemaakt voor het gewenste veiligheidsniveau. Daarbij dient de inzet van een sprinklerinstallatie te worden overwogen, omdat een brand dan geen kans krijgt zich te ontwikkelen.
Welk brandveiligheidsniveau geeft de wet- en regelgeving?
De gemiddelde Nederlander denkt dat het voldoen aan de wet- en regelgeving brandveiligheid oplevert. Dat is een misverstand, zeker wanneer het om bestaande bouw gaat. Het Bouwbesluit beperkt zich tot vluchtveiligheid en bescherming van buurpercelen. Het Bouwbesluit regelt niets voor de bescherming van gebouwen en bedrijfscontinuïteit. Dat vindt de overheid een private aangelegenheid. Het is vreemd dat er geen eisen worden gesteld aan de bedrijfscontinuïteit zoals bij onze ziekenhuizen die toch van evident maatschappelijk belang zijn.
Hoe vertaalt dit zich naar de praktijk?
In de praktijk blijkt vaak dat artikelsgewijs en ‘verzuild’ invulling wordt gegeven aan de eisen in het Bouwbesluit. Het resultaat is vaak een niet-robuuste oplossing, waarbinnen het minste of geringste falen van een van de ‘onderdelen’ kan leiden tot een onveilige situatie. Onbewuste of onduidelijke keuzes voor brandveiligheidsmaatregelen en het streven om slechts te voldoen aan de minimale wettelijke eisen zijn vaak de oorzaak van brandveiligheidsproblemen.
Wat zijn de recente ontwikkelingen op het gebied van brandveiligheidsmaatregelen?
Vanuit het Bouwbesluit 2012 is het mogelijk te kiezen voor een andere mix van bouwkundige, installatietechnische en organisatorische maatregelen (BIO-maatregelen) om het gewenste veiligheidsniveau te bereiken. Zo kan met de keuze voor een automatisch blussysteem (zoals een sprinklersysteem) de draagconstructie lichter en een brandcompartiment vergroot worden, zodat een flexibeler en open gebouw te realiseren is. In de praktijk wordt steeds vaker gebruik gemaakt van deze mogelijkheid om brandveiligheid op andere manieren vorm te geven.