De sprinklerbranche vecht nog vaak tegen vooroordelen en een slecht imago. En dat is onterecht. Tijdens het seminar ‘Gelijkwaardigheid en waardering van sprinklers’ kwamen zo’n 200 vertegenwoordigers van de bouwwereld, adviesbureaus, installatiesector, brandweer en gemeenten samen. Zij verdiepten zich in de casuïstiek, de verschillende visies en stellingen.
In november 2018 brandde een bouwmarkt van Karwei in Apeldoorn tot de grond toe af, met een miljoenenschade tot gevolg. Een sprinklerinstallatie in het 7100 vierkante meter grote gebouw had die verwoesting vrijwel zeker kunnen voorkomen, maar de vestigingsmanager van de bouwmarkt verdedigde zich met de woorden dat sprinklers niet verplicht zijn, in bijna geen enkele bouwmarkt zijn geïnstalleerd en bovendien met de fabels dat ze grote waterschade veroorzaken en spontaan afgaan.
Afrekenen met onterecht imago
Wico Ankersmit, directeur van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland: “Het is tijd dat we afrekenen met dat onterechte imago en de kennis over de werkelijke werking en meerwaarde van sprinklers bevorderen. Gebouweigenaren houden te gemakkelijk vast aan de minimale wettelijke brandveiligheidseisen van het Bouwbesluit, die alleen maar gaan over vluchtveiligheid. Zelden of nooit hoor je argumenten als schadebeperking, behoud van het gebouw, bedrijfscontinuïteit, milieu en gezondheid ter onderbouwing van een brandbeveiligingsconcept. Vanuit die risico’s zouden gebouweigenaren moeten redeneren, ondersteund en geadviseerd door een overheid, die straks onder de nieuwe Omgevingswet in een veranderde rol veel meer meedenkt in ‘co-creatie’ van veiligheid aan de voorkant. Bouw- en Woningtoezicht Nederland gelooft in sprinklers als krachtig instrument voor schadebeperking en zou graag een bredere toepassing zien als extra veiligheidslaag bovenop het Bouwbesluit.”
Schadebeperking en gezondheid
VEBON-NOVB-voorzitter Boele Staal stelt dat gebouweigenaren vanuit het oogpunt van schadebeperking en bedrijfscontinuïteit vaker zouden moeten kiezen voor sprinklerbeveiliging als ‘plus’ op het Bouwbesluit. Dat dat niet gebeurt, komt volgens Wico Ankersmit, directeur van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland, onder andere doordat sprinklers onterecht een slecht imago hebben als veroorzakers van waterschade.
Inderdaad leed een vestiging van de Mediamarkt in januari dit jaar waterschade nadat de sprinklerinstallatie was geactiveerd door een brand in het magazijn. Dat die waterschade in de mediaberichtgeving de boventoon voerde en niet het feit dat de sprinkler de brand al had geblust vóór aankomst van de brandweer en wellicht een veel grotere schade had voorkomen, is volgens Ankersmit tekenend voor de houding van veel gebouweigenaren tegenover sprinklers.
Ontwerpvrijheid
Architect Menno Top gaat in op een andere kant van het bouwkundig ontwerp, waarbij sprinkler een oplossing kan bieden. Voor een internationaal productiebedrijf in het Brabantse Veghel ontwierpen zij een nieuw hoofdkantoor, waarbij de onderneming heel specifieke ruimtelijke eisen stelde. Het bedrijf, gespecialiseerd in de productie van geautomatiseerde magazijnsystemen, hecht grote waarde aan connectiviteit en sociale interactie tussen de verschillende afdelingen binnen het hoofdkantoor. Directe communicatie via open zichtlijnen in grote lichte ruimten bepaalden daarom de sfeer in het oude hoofdkantoor. Omdat het nieuwe kantoorgebouw op een beperkt grondoppervlak moest worden gerealiseerd, was dat een bouwkundige uitdaging.
Sprinklerinstallatie: dé oplossing
Menno Top: “We moesten gestapeld bouwen, maar de klant wilde absoluut geen gecompartimenteerd gebouw met scheidingswanden en gesloten trappenhuizen. De oplossing die we in gedachten hadden, zeven bouwlagen in open verbinding met een ruim atrium, konden we alleen realiseren door het gebouw te voorzien van een sprinklerinstallatie, met als doel: snelle brandbeheersing. Als we de standaardvereisten van het Bouwbesluit hadden gevolgd, was deze architectonisch mooie oplossing niet mogelijk geweest en was het een ander gebouw met interne barrières geworden. De keuze voor sprinkler gaf ons veel meer ontwerpvrijheid. Een voordeel dat in deze casus meespeelde was dat op het bedrijfsterrein al een sprinklerinstallatie met pompen en waterreservoir aanwezig was, waarop we konden aansluiten. Daardoor waren de kosten voor de installatie relatief beperkt.”