Op 23 januari 2024 organiseerde de VSI, onderdeel van Federatie Veilig Nederland, het seminar ‘Waardering van sprinklers’. Tijdens het seminar kwamen de actuele ontwikkelingen rondom sprinklerinstallaties aan de orde: de markt groeit en sprinklers blijken steeds vaker onderdeel van een brandveilige oplossing.
Ruim 150 bezoekers – gebouweigenaren, adviesbureaus, architecten, brandweer en het bevoegd gezag, vastgoedontwikkelaars, facilitair managers, overheid en verzekeraars – waren aanwezig op het VSI-seminar. Onder leiding van dagvoorzitter Maarten de Groot presenteerden 8 sprekers de actuele ontwikkelingen waarmee de brandveiligheidsbranche momenteel te maken heeft en welke rol sprinklerinstallaties kunnen spelen bij de gewenste brandveilige oplossingen.
Nieuwe brandveiligheidsuitdagingen
De aftrap werd verzorgd door Sjoerd Bakx van het ministerie van BZK, die nog eens duidelijk maakte dat er in de bouwregelgeving weinig aandacht is voor sprinklers. Tevens gaf hij een inkijkje in de ontwikkelingen die van belang zijn voor brandveiligheid en waarmee het ministerie zich momenteel bezig houdt, zoals zwaardere eisen hoogbouw, verduidelijking WBDBO bepaling, zonnepanelen, thuisbatterijen, en bouwen met hout.
Ontwikkelingen die ook voor een deel terugkwamen in de presentatie van Ruud van Herpen (TU Eindhoven) over ‘Gebouw- en energietransitie’. Hierbij komen immers ook nieuwe brandveiligheidsuitdagingen om de hoek kijken, mede door het gebruik van biobased en ook lichtere bouwmaterialen, en toepassing van PV-panelen; met als gevolg meer ‘brandbare’ gebouwen. Om deze gebouwen ‘fire resilient’ te maken, zijn sprinklers als onderdeel van de brandveiligheidsoplossing een goede optie aldus Van Herpen.
Rookwerendheid en sprinklers
Vervolgens presenteerde Daan Jansen (Royal HaskoningDHV) de resultaten van een in opdracht van de VSI uitgevoerd onderzoek naar de vraag of sprinkler invulling kan geven aan rookwerendheid conform NEN 6075? Belangrijke conclusie: rookverspreiding kan door inzet van sprinklers worden beperkt.
Bouwen met hout
In Nederland wordt er steeds meer gebouwd met hout. Ernst Rijkers (EFPC) ging daarom in op de vraag wat dit betekent voor onder andere de sprinklertechniek en de impact op de uitvoering ervan. Tevens ging hij in op de bevindingen van de NEN-werkgroep ‘Brandveiligheid en bouwen met hout’ die momenteel bezig is met het opstellen van een Nationale Technische Afspraak (NTA), waarin de huidige kennis wordt samengevat en waarmee ontwerpers en toetsers de mogelijkheden voor het bouwen met hout in de praktijk op een veilige wijze optimaal kunnen benutten.
Betrouwbaarheid van sprinklers
Willem van Oppen (het CCV) benadrukte in zijn presentatie het belang van certificatie & inspectie bij zowel levering als onderhoud van sprinklerinstallaties. En omdat hiervoor in Nederland een robuust systeem is ingericht, is de betrouwbaarheid van sprinklers volgens Van Oppen geborgd. Wel ziet hij nog kansen voor verbetering: laat de verantwoordelijkheid waar hij hoort, namelijk bij de principaal (opdrachtgever/gebouwgebruiker), en verbetering van de kwaliteit van de uitgangspuntendocumenten (UPD’s).
Andere onderwerpen die aan de orde kwamen tijdens het informatieve seminar waren:
- Hogere bouw en bewust kiezen voor brandveiligheid (Björn Peters, DGMR)
- Beveiligen van kleinere parkeergarages met sprinklers (David den Boer, Peutz)
- Procedure van brandweer in gebouwen met sprinklers (Joost Ebus en Arjen Barreveld, NIPV)