Door Marcel van Duijn
We hebben dagelijks te maken met pakweg dertien woningbranden. Helaas vallen daar ook slachtoffers bij. Zo kwamen er in 2015 eenendertig mensen tijdens een brand om het leven. De helft van die branden begint in de keuken. Er schiet bijvoorbeeld een vlam in de pan of er kookt er eentje droog. Lichtpuntje is dat volgens het CBS het aantal woningbranden daalt.
In 1985 waren er 7400, in 2008 zo’n 5200 en in 2013 (laatste meetmoment!) 4837 branden. Brandpreventieve maatregelen blijken of lijken dus te werken? In 70 procent van de huishoudens hangt een rookmelder. Maar slechts bij 35 procent is die ook werkend. Dat komt doordat die niet goed is gemonteerd, is uitgeschakeld of omdat de batterij op is (bron: IFV, CIS, Brandweer Nederland, stichting Salvage, Brandweeracademie en Verbond van Verzekeraars).
Rookmelder verplichten?
Als professional weet u dat de beste plek om (op elke etage) een rookmelder aan te brengen in de gang of op de overloop is. Deze moet dan wel meer dan vijftig centimeter van de zijmuur en de hoeken van een vertrek worden bevestigd aan het plafond. Dat laatste is bij velen onbekend.
Kortom, deskundige voorlichting (instructie en bewustwording) is noodzakelijk! Een rookmelder is wettelijk verplicht in nieuwbouwwoningen. De brandweer is van mening dat rookmelders uiteindelijk ook verplicht moeten worden in oudere/bestaande woningen. Me dunkt goed plan, nieuwe wetgeving op dat gebied is dus gewenst.
Windsor Castle in de as
Onlangs bezocht ik in Nieuwegein de interessante BBN-studiedag. De dag stond in het teken van ‘Brandveilig transformeren’, het 25-jarig bestaan van de vereniging en was gelardeerd met workshops, gegeven door BBN-productwerkgroepen. Joric Witlox, voorzitter BBN blikte kort terug op het 25-jarig bestaan en noemde het oprichtingsjaar 1992 ook het jaar van de grote brand in Windsor Castle van de Britse koninklijke familie. Dit is het grootste nog soms bewoonde kasteel in het Britse graafschap Berkshire. Zo’n 100 zalen en salons werden fors beschadigd. Naar verluidt kon de brand ontstaan doordat een gordijn dat – na langdurig in aanraking te zijn geweest met een lamp – vlam vatte. Koningin Elizabeth kwam zelf kijken en moest met lede ogen toezien hoe een groot deel van haar droomkasteel in de as werd gelegd. Hoe een sprookje van 900 jaar eindigde in een drama… Want de restauratie nam vijf jaar in beslag en kostte een slordige 36,5 miljoen pond sterling.
Mogelijk zie ik iets over het hoofd, maar ik heb na enig speurwerk over die brand niets kunnen terugvinden over rookmelders, laat staan de werking daarvan. Als er wel rookmelders waren, vermoed ik dat die zelfs daar niet naar behoren hebben gefunctioneerd. Hmmm, als dit allemaal voor de verloving van prins Harry maar in orde is, want dat zou nog weleens een verhit feestje kunnen worden…
Volg Brandveilig op LinkedIn