Er zijn verschillende redenen waarom een zorginstelling (meer) inzicht in de brandveiligheidsrisico’s wil krijgen. Het besef dat het Bouwbesluit slechts minimale eisen stelt, in combinatie met de weinig zelfredzame bewoners van zorginstellingen en de juridische verantwoordelijkheid van de gebouweigenaar en – gebruiker, maakt van brandveiligheid in de zorg een urgent thema.
Zorginstellingen zijn verplicht om een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren. Deze volgt de volgende vijf stappen
- Inventariseren van de risico’s.
- Evalueren van de risico’s.
- Elimineren van risico’s door middel van een “plan van aanpak”.
- Toetsen van RI&E.
- RI&E in de praktijk gebruiken.
Organisaties die meer dan 25 medewerkers hebben moeten de RI&E door een arbo-kerndeskundige laten uitvoeren. Dit kan een intern of extern persoon zijn. Grote en complexe zorgorganisaties wordt geadviseerd gebruik te maken van het ZorgRie-traject. Dit model is eigendom van de vijf grootste zorgbranches en wordt beheerd door KMO Solutions.
Stuurwiel Risicogestuurde Brandveiligheid
Een tweede model waarmee specifiek brandveiligheidsrisico’s in kaart worden gebracht, is het Stuurwiel Risicogestuurde Brandveiligheid, ontwikkeld door De Zorg Brandveilig.
- Gebouw en inventaris
- Installatie en techniek
- Organisatie en beleid
- Omgeving en derden
- Medewerkers en gedrag
- Cliënt en patiënt
Beide modellen zijn een vertrekpunt om inzicht te verkrijgen in het niveau van brandveiligheid in de zorginstelling. Ze leiden tot een diagnose en een plan van aanpak, noodzakelijke stappen om de brandveiligheid naar een hoger niveau te tillen. In dit traject is het aan te raden om de expertise van een adviesbureau in te roepen.
<<Lees ook: Waarborg een brandveilige zorginstelling met deze 10 handvatten>>