In oudere woningen (voor 2003) was de plaatsing van rookmelders niet verplicht. Is het noodzakelijk dat bij verbouw van de woning rookmelders worden geplaatst?
Sinds de invoering van het Bouwbesluit 2003 zijn rookmelders in nieuwbouwwoningen verplicht. Deze eis geldt alleen voor een nieuw te bouwen woonfunctie en bij functiewijziging van een andere gebruiksfunctie naar een woonfunctie.
Niet verplicht, wel aangeraden
Het antwoord op de vraag is dus nee, de eis geldt niet bij verbouw. In geval van een bestaande woning die verbouwd wordt, hoeft men geen rookmelders te plaatsen. Ook in het bouwbesluit van 2012 is het aanbrengen van rookmelders bij verbouw geen verplichting. Echter wordt het wel aangeraden om rookmelders aan te brengen. Deze zouden geplaatst moeten worden in de verkeersruimten en andere besloten ruimtes waardoor een vluchtroute vanuit een verblijfsruimte voert.
Toelichting
- Idealiter zijn deze rookmelders aangesloten op het elektriciteitsnet en voldoen deze aan de primaire inrichtingseisen als bedoeld in NEN 2555. Ook rookmelders op batterijen of (beter nog) accu’s verhogen de veiligheid echter aanzienlijk. Deze bestaan ook in (draadloos) koppelbare varianten.
- Ook rookmelders aangesloten op het lichtnet hebben accu’s. Deze accu’s gaan circa 10 jaar mee, waarna de rookmelders vervangen zullen moeten worden.
- Als bij een bestaande woning bij de nieuwbouw rookmelders zijn geplaatst, dan mogen deze niet worden weggehaald en moet ervoor worden gezorgd dat ze ook blijven werken.
- Wanneer in een woning met rookmelders die voldoen aan NEN 2555 deze installatie gedeeltelijk wordt veranderd of wordt uitgebreid, moet worden voldaan aan het rechtens verkregen niveau. Wordt de installatie geheel vernieuwd, dan moeten de rookmelders overeenkomstig NEN 2555:2008 (nieuwbouwnorm) worden geplaatst.
Artikelen bouwbesluit
Rookmelders
artikel 6.21, lid 1, Bouwbesluit 2012
Bij een te bouwen woonfunctie en bij functiewijziging naar een woonfunctie heeft een besloten ruimte waardoor een vluchtroute voert tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van de woonfunctie een of meer rookmelders die voldoen aan en zijn geplaatst volgens de primaire inrichtingseisen als bedoeld in NEN 2555. Dit geldt niet voor een woonfunctie met een brandmeldinstallatie als bedoeld in artikel 6.20.
Verbouw
artikel 1.12, lid 2 en 3, Bouwbesluit 2012
- Op het gedeeltelijk vernieuwen of veranderen of het vergroten van een installatie is wat betreft hoofdstuk 6 het rechtens verkregen niveau van toepassing.
- Op het geheel vernieuwen van een installatie zijn wat betreft hoofdstuk 6 de voorschriften van een te bouwen bouwwerk van toepassing.
Rechtens verkregen niveau
Niveau dat het gevolg is van de toepassing op enig moment van de relevante op dat moment van toepassing zijnde technische voorschriften en dat niet lager ligt dan het niveau van de desbetreffende voorschriften voor een bestaand bouwwerk en niet hoger dan het niveau van de desbetreffende voorschriften voor een te bouwen bouwwerk.
Norm NEN 2555: Brandveiligheid van gebouwen – Rookmelders voor woonfuncties
Deze norm geeft eisen en de bijbehorende beproevingsmethoden voor niet-ioniserende rookmelders met een vaste gevoeligheid, die in woonfuncties worden toegepast met als doel de daar aanwezige personen door middel van een ingebouwde akoestische signaalgever te waarschuwen voor rookontwikkeling ten gevolge van een brand.
Bron: NEN
Volg Brandveilig op LinkedIn