Het Referentiekader Regionaal Crisisplan (RRCP) heeft voor veiligheidsregio’s een referentiekader geschreven, waardoor regio’s op dezelfde manier (landelijk en eenduidig) hun crisisorganisatie in kunnen richten.
Door dit te mede te baseren op organisatie- en bedrijfsmodellen, is het voor externe partijen eenvoudig hierop aan te haken. Hiermee voorziet het RRCP in de behoefte die de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) stelt in zijn onlangs gepubliceerde rapport Onzekere Veiligheid. Verantwoordelijkheden rond fysieke Veiligheid.
In zijn rapport stelt de WRR dat de verantwoordelijkheden van overheid, bedrijfsleven en burgers voor de fysieke veiligheidszorg op een nieuwe leest geschoeid moeten worden. Voor het bedrijfsleven geldt dat zij met minder gedetailleerde regels geconfronteerd worden en meer verantwoordelijkheid krijgen.
Externe partijen
Het projectteam RRCP ondersteunt deze gedachte. Projectmanager Herman van Hijum licht toe: “Naast de overheid moet ook het bedrijfsleven een bijdrage kunnen leveren aan crisisbeheersing. Maar daarvoor moeten ze wel aan kunnen haken bij de regionale crisisbeheersingsorganisatie. Daarom is hier expliciet aandacht aan geschonken in de structuur voor die crisisorganisatie. Met organisatie- en bedrijfsmodellen als basis, is in die structuur helder wie wat doet en wie waarvoor verantwoordelijk is. Daardoor weten externe partijen bij wie ze moeten zijn en kunnen ze eenvoudig aanhaken bij de crisisorganisatie. Geen bureaucratie, geen ingewikkelde regels, maar snel en effectief aanhaken en de samenleving zo snel mogelijk op orde brengen”.
Belang
Andre Verschoor, plaatsvervangend projectmanager, vult het belang van het referentiekader aan: “Door het als landelijk instrument in te zetten, kunnen we waarborgen dat iedere veiligheidsregio op dezelfde manier omgaat met crisisbeheersing. Daardoor wordt een fundament gelegd voor de toekomst van crisisbeheersing. Ook het uitwisselen van mensen, middelen, kennis en kunde is daardoor mogelijk. Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld regio-overstijgende crises. Evenals gezamenlijk opleiden, trainen, evalueren en verbeteren. Daarmee onderstrepen we de transparantie van de organisatie. Dit sluit tegelijk aan bij punt 1 van de code ‘openbaar bestuur’ dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties pas heeft opgesteld.”
Perspectieven
Niet alleen het aanhaken van externe partijen is mogelijk met het RRCP. “We hebben zes perspectieven beschreven. Zo is helder en overzichtelijk wat de kracht van het referentiekader is”, legt projectmanager Van Hijum uit. De perspectieven van het Referentiekader Regionaal Crisisplan op een rij:
- Het verbreden van inrichting van de regionale crisisorganisatie van rampenbestrijding naar crisisbeheersing.
- Het legt de basis voor een eenduidige en transparante inrichting van de regionale crisisorganisatie.
- Het leggen van een basis voor een regionale crisisorganisatie waarop externe partners moeiteloos kunnen aanhaken.
- Het leggen van een basis voor multidisciplinair Opleiden Trainen en Oefenen waardoor een flexibele inzet en uitwisselbaarheid van functionarissen (ook bovenregionaal) mogelijk wordt.
- Het leggen van een basis voor het verbeteren van de randvoorwaardelijke processen door inbedding in de regionale crisisorganisatie.
- Het verminderen van planfixatie door uit te gaan van reguliere dienst- en hulpverlening.
Klik hier voor het downloaden van het WRR-rapport.
info voor rrwp