Op 25 oktober vond in Dordrecht het Kennisseminar Brandveiligheid plaats. Op het programma stonden actuele thema’s, waaronder ‘Aansturingen van brandkleppen (NEN 6075)’, ‘Wijzigingen in ontruimingsalarminstallaties’ en ‘Aandachtspunten brand- en ontruimingsinstallaties en regelgeving’.
John van Lierop (Federatie Veilig Nederland), moderator van het seminar, opende de middag met een inleiding over de impact van NEN 6075. Aanleiding vormde het in 2019 door het IFV (voorloper van NIPV), de Veiligheidsregio Utrecht en Brandweer Nederland uitgevoerde praktijkonderzoek naar rookverspreiding in een leegstaand woon-zorgcentrum in Oudewater. Het resultaat hiervan was het rapport ‘Rookverspreiding in woongebouwen’, waaruit bleek dat rook en rookverspreiding bij brand de grootste risico’s zijn. Wat volgde was de roep om maatregelen. Om de markt op dit terrein in beweging te krijgen, werd op 1 juli 2021 NEN 6075 ‘Bepaling van de weerstand tegen rookdoorgang tussen ruimten’ van kracht.
Vertalen NEN 6075 naar praktijk
Inmiddels is gebleken dat brandveiligheidsadviseurs moeite hebben om NEN 6075 naar de praktijk te vertalen. Volgens Van Lierop komt dit doordat NEN 6075 vooral een bouwkundige norm is. Sjaak Taal (Siemens) bevestigde dit en verklaarde dit doordat er bij het schrijven van de norm geen overleg is geweest met branddetectiedeskundigen. Daardoor staat in de norm slechts in een paragraaf (6.3.3.) iets over de eisen aan de aansturing van rookkleppen in een ventilatiekanaal. Maar volgens Taal wordt er momenteel gewerkt aan een wijziging van de norm en zijn er dit keer wel branddetectiedeskundigen bij betrokken. Hij sprak de hoop uit dat dit in het eindresultaat zichtbaar zal zijn.
Nadat Jac Waas (Honeywell) iets had verteld over de aansturing van de rookkleppen conform NEN 2535, schetste Cyrille de Haan (VdS) de rol van inspectie en certificatie. Immers, inmiddels is NEN 6075 anderhalf jaar van kracht en komen de eerste projecten in aanmerking voor inspectie. En dus lopen ook inspectie-instellingen hierbij tegen vragen aan. De Haan liet weten dat zij niet gaan inspecteren of de juiste klep is gebruikt, en ook niet op compartimentering. Wel zal er worden geïnspecteerd op NEN 2535, waarvan bijlage C vooralsnog echter geen verplicht inspectiepunt zal zijn.

Wijzigingen ontruimingsalarminstallaties
Blok 2 van de middag stond in het teken van de wijzigingen in NEN 2575-2 en NEN 2575-3, Ontruimingsalarminstallatie type A en type B. Het betreft met name de wijzigingsbladen A2 en A3, waarvan het commentaar inmiddels is verwerkt en die eind dit jaar van kracht zullen worden. De wijzigingen zullen met name gevolgen hebben voor gebouwen met een logiesfunctie.
Interessant was de discussie die ontstond over het geluidsniveau van ontruimingsalarminstallaties, dat volgens de norm ten hoogste 85 dBa mag zijn. Echter, onderzoek heeft aangetoond dat mensen bij een hoger geluidsniveau eerder wakker worden. Daar waar inspectie-instellingen eerder installaties afkeurden bij een geluidsniveau van meer dan 85 dbA, wordt dat nu niet meer gedaan liet De Haan de deelnemers weten.
Aandachtspunten
Het kennisseminar werd afgesloten met een blok ‘Aandachtspunten brand- en ontruimingsinstallaties en regelgeving’. In hoog tempo werd een aantal kleinere onderwerpen behandeld naar aanleiding van vragen die de organisatoren van het seminar de afgelopen tijd vanuit de branche hadden ontvangen. Aan de orde kwamen onder andere: redundantie van brandmeldcentrales, compatibiliteit EN 54-13, doormelding van storingen, interpretatiebesluiten, certificatie en samenhang inspectie, en gebruik van sleutelkluizen.
Uit de vragen van de deelnemers en de discussie die regelmatig ontstond, bleek de actualiteit van deze onderwerpen.
Nog 3 seminars op programma
De Kennisseminars Brandveiligheid worden georganiseerd door CableMasters, Honeywell, Siemens en VdS Nederland. Er staan de komende weken nog 3 seminars op het programma: 1 november in Oostzaan, 3 november in Zwolle, en 8 november in Eindhoven. Aanmelden kan nog via de website.