Uit onderzoek van het COT blijkt dat de brand bij de TU-Delft mede dankzij een uitstekende BHV organisatie geen slachtoffers heeft gemaakt. De aanwezige brandweer was verrast dat de brand zo snel om zich heen greep. Het feit dat de gebruiksvergunning nog
Ontstaan van de brand
De brand zou zijn ontstaan door een grote waterlekkage. De koffieautomaat maakte kortsluiting en vloog in brand.
Veilig vluchten
Het zwaartepunt van de vooraf door de TU Delft uitgevoerde brandveiligheidsmaatregelen lag op het mogelijk maken van een veilige ontvluchting en niet op het behouden van het gebouw bij een grote brand. De investeringen gericht op de ontvluchting hebben volgens de onderzoekers van COT hun waarde bewezen.
De onderzoekers geven aan dat de Bedrijfshulpverlening (BHV) van de TU Delft uitstekend werk heeft gedaan, op basis van een adequaat ontruimingsplan. De BHV’ers waren door opleiding en training goed voorbereid op hun taak. De ontruiming is zeer vlot verlopen, er zijn geen slachtoffers of gewonden gevallen.
Gebruiksvergunning en brandveiligheid
Ten tijde van de brand was er geen gebruiksvergunning aanwezig.
In voorgaande jaren had de TU Delft in nauwe samenwerking met de brandweer diverse brandveiligheidsmaatregelen in het gebouw aangebracht. De laatste maatregel, aanpassen van glasdelen in de trappenhuizen, was nog niet voltooid. Na voltooiing zou de gebruiksvergunning verstrekt worden. Volgens de onderzoekers zou deze maatregel op een aantal plaatsen geleid hebben tot een hogere brandwerendheid. Ze verwachten echter niet dat dit tot een significant ander schadebeeld zou hebben geleid.
Bluswerkzaamheden werden bemoeilijkt
Diverse aspecten maakten het blussen van de brand een onmogelijke opdracht. Zo worden de beperkte preventieve maatregelen in het onderzoek van COT genoemd als belemmerende factor. De hoge vuurlast, het onstaan van flash overs en het feit dat er niet voldoende waterdruk beschikbaar was hebben de bluswerkzaamheden gehinderd. De brandhaard was ook van buiten moeilijk te bereiken.
Brandweer had zich eerder moeten terugtrekken
Het besluit om de brandweer uit het pand terug te trekken is volgens de onderzoekers van het COT te begrijpen. Dit besluit had echter eerder genomen kunnen worden: er was geen sprake van redding, er waren terechte twijfels over de mogelijkheid om de brand te beperken en de risico’s binnen namen toe. Volgens het COT is het begrijpelijk dat de brandweer zich maximaal wil inspannen om de brand te bestrijden, maar zijn er grenzen aan deze inzet, met name bezien vanuit de veiligheid van hulpverleners.