Het brandonderzoek naar de woningbrand in Presikhaaf op 18 juni van dit jaar is afgerond. Daaruit blijkt dat het verloop van de brand een samenloop van diverse factoren betreft. Opvallend is verder de conclusie dat de brandweer op dit moment niet in staat is om branden bij woningen met ‘dubbele wand- en dakconstructies’, met de huidige middelen adequaat te bestrijden.
Het brandonderzoek uitgevoerd door Brandweer Gelderland-Midden geeft antwoord op de hoofdvraag: ‘Hoe kon de woningbrand aan de Van Kinsbergenstraat 44 in Arnhem de verwoesting van vier woningen tot gevolg hebben?’ Kort samengevat geeft het onderzoek vier antwoorden op deze hoofdvraag:
- De huidige bouwregelgeving staat toe dat een brand zich vanuit een ruimte in een woning, via de gebouwconstructie van deze woning, naar de gebouwconstructies van meerdere aangrenzende woningen kan verspreiden. Dit is toegestaan onder de voorwaarde dat de brand niet binnen de tijdsduur van de brandwerendheidseis (WBDBO) in een ruimte van een andere woning terechtkomt.
- De nieuwe gevel- en dakconstructie (inclusief de zonnepanelen) die is ontstaan door de renovatie, bestaat voor een groot deel uit (wettelijk toegestane) brandbare materialen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de brand zich heeft kunnen uitbreiden naar de aangrenzende woningen en van buitenaf moeilijk bereikbaar en te bestrijden was. Daarbij is geconstateerd dat de scheidingsconstructie tussen de woningen, op enkele punten zeer waarschijnlijk niet voldoet aan de benodigde WBDBO.
- Door de ongewenste snelle en grote hoeveelheid rookverspreiding naar de aangrenzende woningen is er daar een onveilige situatie ontstaan vanwege de kans op een (explosieve) rookontbranding, waardoor de brandweer bepaald heeft dat veilig repressief optreden in deze woningen niet meer mogelijk was.
- Doordat er in de directe nabijheid van de brandende woningen geen opstelplaats aanwezig was waarvandaan de daken van de bij de brand betrokken woningen vanuit een hoogwerker konden worden bereikt, kon er van buitenaf geen stoplijn in het dak worden gemaakt. De regelgeving stelt geen eisen aan de aanwezigheid van een opstelplaats voor een redvoertuig.
Niet adequaat bestrijden
Het onderzoeksrapport komt verder met een aantal onderzoeksresultaten. Eén daarvan is de conclusie dat de brandweer op dit moment niet in staat is om branden bij woningen met een ‘dubbele wand- en dakconstructies’ zoals in Presikhaaf, met de huidige middelen adequaat te bestrijden. Dit verdient landelijke aandacht en wordt geadresseerd aan Brandweer Nederland en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).
Het NIPV heeft op 30 juni 2023 aangegeven onderzoek te doen naar ‘soortgelijke’ branden zoals die in Arnhem. Deze soortgelijke branden zijn branden in de woonomgeving met vergelijkbare kenmerken (verduurzaming, energietransitie, renovatie) en maatschappelijke impact.