De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar de fatale flatbrand op nieuwjaarsdag 2020 in Arnhem. Door de brand kwamen een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoontje om het leven. De 36-jarige moeder en haar 8-jarige dochter raakten zwaargewond maar overleefden de catastrofe. 

De flatbrand ontstond doordat een bank in het portiek van de flat vlam vatte toen daar vuurwerk op was gelegd. Daarvan worden inmiddels twee jongens (twaalf en dertien jaar) verdacht. De Onderzoeksraad gaat het ontwerp en het gebruik van de hal en de vluchtwegen bestuderen. Op die vluchtwegen werd eerder al kritiek geuit, omdat bewoners via zijtrappen slechts één verdieping lager konden komen.

Gebruik van lift tijdens brand

Ook het gebruik van de liften bij brand en de inzet van de brandweer wordt onderzocht. Het gezin was na middernacht in de lift gestapt, toen door de brand de elektriciteit uitviel. De brand verspreidde een grote hoeveelheid giftige rook in het trappenhuis.

Amsterdamse brandweer

De Onderzoeksraad ging daags na de fatale brand direct naar Arnhem om een verkennend onderzoek te doen. Er werd informatie opgevraagd bij de betrokken diensten en partijen en twee onderzoekers gingen naar de flat aan het Gelderseplein. Het onderzoek gaat naar verluidt een jaar duren.