Als behartiger van bedrijfsbelangen vervult de bedrijfsdeskundige een cruciale rol tijdens calamiteiten. Tegelijkertijd worstelen veel bedrijven en organisaties nog met de precieze invulling van deze rol. In een nieuwe whitepaper zetten NIBHV en Kappetijn safety specialists uiteen wat een bedrijfsdeskundige precies is en doet, welke rol de bedrijfsdeskundige inneemt binnen de bedrijfsnoodorganisatie, en welke voorwaarden er zijn om hem of haar effectief te laten functioneren.
Wanneer een bedrijf of organisatie wordt getroffen door (de dreiging van) een calamiteit, treedt de bedrijfsnoodorganisatie (bno) in werking. Op dat moment komt de zogenoemde bedrijfsdeskundige in beeld als de hoogst operationeel leidinggevende; hij of zij coördineert de inzet van de diverse bno-schakels en stemt deze af met de reguliere bedrijfsprocessen. Ook verzorgt de bedrijfsdeskundige de afstemming met externe hulpdiensten en autoriteiten en – indien nodig – met het eigen crisisteam.
Taken en verantwoordelijkheden
Vindt er een calamiteit plaats bij een bedrijf of organisatie? Zoals een brand, een ongeval, een uitval van nutsvoorzieningen, machinebreuk of een cyberaanval? Dan is het niet alleen essentieel om de veiligheid van alle aanwezigen en het milieu zo goed mogelijk te borgen, maar ook om de totale schade te beperken en zo snel mogelijk weer operationeel te zijn. Bedrijfstilstand kan immers fataal zijn.
Gevolgschade – zoals omzetverlies, reputatieschade en (potentiële) klanten die naar de concurrent gaan – vormt de grootste bedreiging voor de voortgang van een bedrijf. Om bedrijfsbelangen optimaal te borgen treedt er bij incidenten meteen een heel hulpverleningsapparaat in werking: de bedrijfsnoodorganisatie en eventueel de crisismanagementorganisatie. Bedrijfshulpverleners, de first responders of de bedrijfsbrandweer, een bedrijfsdeskundige, een crisismanagementteam, ondersteunende bedrijfsdiensten (zoals de beveiliging): de benodigde rollen worden zo snel mogelijk in stelling gebracht en spannen zich in om de impact van de calamiteit zo klein mogelijk te houden. Hun doel: het incident effectief beheersen, de schade zoveel mogelijk beperken, en de bedrijfscontinuïteit borgen.
De whitepaper ‘De bedrijfsdeskundige: behartiger van bedrijfsbelangen bij calamiteiten’ is gratis te downloaden.