Het aantal natuurbranden in Nederland is dit jaar met ongeveer de helft afgenomen in vergelijking met 2022. Ondanks de piek in de maanden mei en juni was het totale aantal branden door het natte zomerseizoen dit jaar een stuk minder, meldt Brandweer Nederland.
In totaal waren er tot en met half november ongeveer 450 meldingen van natuurbranden in Nederland. Vorig jaar ging het om 918 natuurbranden.
Begroeiing is brandstof bij grote droogte
“Naar verwachting van het KNMI krijgen we in Nederland steeds meer te maken met natte periodes, afgewisseld met vaker extreem droge periodes. De natte periodes zorgen ervoor dat de begroeiing sneller groeit. Als het vervolgens extreem droog wordt, zoals we halverwege juni dit jaar zagen, veranderen deze planten, bomen en grassen in brandstof”, aldus Anton Slofstra, landelijk portefeuillehouder natuurbrandbeheersing van Brandweer Nederland. “Combineer dit met harde wind, hoge temperaturen en een moeilijk begaanbaar gebied en je hebt een brand die zich snel verspreidt en direct een ontwrichtende impact heeft op de leefomgeving.”
Visie natuurbrandbeheersing
Brandweer Nederland stelt een visie natuurbrandbeheersing op die naar verwachting eind dit jaar aan de orde komt in het Veiligheidsberaad. Hierin wordt de strategische koers beschreven die moet leiden tot een integrale aanpak voor natuurbrandbeheersing voor de periode tot 2030.