Zo’n driekwart van de Nederlanders wil dat de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld. Een op de acht mensen wil dat alle beperkingen worden opgeheven, een op de negen mensen wil dat de huidige beperkingen blijven gelden. Dat komt naar voren in de enquête Namens Nederland,

De enquete is door meer dan 100.000 mensen ingevuld. Om de verspreiding van het virus te beperken, willen veel mensen wel dat er maatregelen worden genomen, zoals het dragen van mondkapjes en het uitvoeren van meer testen. Ook voor quarantaine van besmette mensen en hun gezinsleden is veel steun. Bijna de helft is voor quarantaine van ouderen en mensen in andere risicogroepen.

Afstand tussen werkplekken

Verder zien mensen graag dat er speciale maatregelen op het werk worden genomen, zoals meer afstand tussen werkplekken en de mogelijkheid om op flexibele tijden te werken. De peiling Namens Nederland is opgezet door NL2025, een samenwerkingsverband van betrokken ondernemers, sporters, wetenschappers, mensen uit de kunstwereld en anderen.

Beperkt versoepelen

Volgens de resultaten van een online-onderzoeksexperiment onder 30.000 mensen van onder meer TU Delft vinden de meeste Nederlanders dat de coronamatregelen ‘beperkt’ moeten worden versoepeld. Die aangepaste maatregelen mogen volgens deze uitkomsten echter niet leiden tot verdeeldheid.

“Men is bang dat de saamhorigheid onder Nederlanders en het draagvlak voor overheidsbeleid wegvalt wanneer het kabinet ervoor kiest om beperkingen op te heffen voor een specifieke groep Nederlanders.” Te denken valt dan aan mensen in het minder getroffen noorden van het land, aan mensen die immuun zijn en aan jongeren. De kapper mag volgens deze onderzoeksresultaten wel weer open, maar op het openstellen van de horeca zijn Nederlanders niet zo gerust. Gevreesd wordt onder meer dat klanten met een borrel op de 1,5 meter regel vergeten. De complete resultaten van dit onderzoek worden donderdag bekend gemaakt.

Volg Brandveilig op LinkedIn