Ruim 300 deelnemers uit 8 landen hadden zich op 21 maart verzameld in Singer Laren voor het door DGMR georganiseerde congres ‘Fire Safety in a sustainable future’. Een keur aan (inter)nationale sprekers ging in op recente ontwikkelingen op het snijvlak van brandveiligheid, duurzaamheid en geveltechniek, waarbij de vraag centraal stond hoe brandveiligheid in een duurzame toekomst gewaarborgd kan worden.
“De wereld om ons heen verandert en de veranderingen volgen elkaar steeds sneller op. Klimaatverandering, maar ook de beschikbaarheid van natuurlijke grondstoffen, dwingt de bouwsector om na te denken over de huidige manier van bouwen. Wij zijn ons wel bewust van deze ontwikkelingen, maar bevatten de gevolgen die dit heeft voor de brandveiligheid van gebouwen nog niet volledig.” Deze inleiding uit de congresbrochure was voor veel brandveiligheidsprofessionals voldoende aanleiding zich op 21 maart naar Singer in Laren te begeven.
Learning from failure
In de eerste presentatie van de dag werden zij door Angus Law (University of Edinburgh) direct met een prikkelende presentatie over ‘Learning from failure’ aan het denken gezet. Na verrassende inleidende uitstapjes naar het maken van wapens en de uitvinding en het gebruik van de typemachine, maakte Law in het tweede deel van zijn presentatie de overstap naar de Grenfell Tower ramp en het laatste onderzoek naar brandgedrag van gevels als systeem.
Groene gevels
Groene gevels worden vaak toegepast bij en geassocieerd met duurzame gebouwen. Of dit terecht is, daarbij zette Wojciech Wegrzynski (ITB) in zijn presentatie de nodige vraagtekens. Aan de hand van de resultaten van grootschalige brandtesten op (groene) gevels die hij met de deelnemers deelde, werd duidelijk dat het brandrisico van groene gevels aanzienlijk is.
Europese brandtest voor gevels
Er wordt al een aantal jaren gewerkt aan de realisatie van een Europese grootschalige brandtest voor gevels. Na de Grenfell Tower brand is de urgentie hiervan alleen maar toegenomen. Johan Anderson (RISE) praatte de deelnemers bij over de stand van zaken van dit enorme project, waarvan momenteel de evaluatie van de ‘draft final report’ plaatsvindt. Maar voor wie dacht dat de grootschalige brandtest voor gevels dan op korte termijn een feit zou zijn, kwam bedrogen uit. Volgens Anderson kan het namelijk nog wel (minimaal) 10 jaar duren voor het zover is.
Europa en brandveiligheid
Vervolgens schetste Heikki Väänänen welke brandveiligheidsactiviteiten er vanuit de Europese Commissie zoal worden ondernomen. Deze variëren van wet- en regelgeving, tot aan ondersteuning van specifieke projecten zoals de ontwikkeling van de Europese grootschalige brandtest, en informatievoorziening (Fire Information Exchange platform (FIEP)).
Duurzame brandveiligheid
Na de middagpauze legde Margaret Simonson McNamee (Lund University) de deelnemers de vraag voor of de (brand) wetenschap wel genoeg doet om duurzame brandveiligheid te bevorderen? In haar ogen doen andere disciplines meer dan genoeg om duurzame gebouwen te realiseren, maar ligt er nog een forse uitdaging voor zowel fire science als fire engineering om gezamenlijk bij te dragen aan brandveilige duurzame gebouwen.
Recente projecten
In het vervolg van het programma verzorgden een aantal DGMR-sprekers presentaties over hun recente projecten. Zo presenteerden Rudolf van Mierlo en Paul Hoondert hun bevindingen over nieuwe manieren van testen om de brandveiligheid van gevels in Nederland aan te tonen, die hun beslag vinden in de nieuwe NPR 6999. Johan Hoogeweg schetste de ontwikkelingen van sprinklersystemen in duurzame woonomgevingen. En tot slot presenteerde Patries Robijn-Meijers de resultaten van grootschalige testen uitgevoerd op brandvertragend behandeld CLT.
Afscheid Koudijs en Van Mierlo
Aan het einde van de dag werden Johan Koudijs en Rudolf van Mierlo door dagvoorzitter Kees Both in het zonnetje gezet. Immers, het congres stond ook in het teken van hun afscheid. Van Mierlo, die op 1 juli a.s. met pensioen zal gaan, riep de aanwezigen op om de komende jaren toch vooral kennis te blijven vergaren om veiliger gebouwen te realiseren. Koudijs, die sinds 1 juli van dit jaar met pensioen is, sprak in zijn dankwoord zijn waardering uit voor het feit dat DGMR hem dit kwalitatief hoogwaardige congres als afscheidscadeau had aangeboden.