Drie- en twintig jaar geleden heeft de heer Edens zich aangemeld bij de vrijwillige brandweer in zijn woonplaats Heerenveen.
Dit kwam voort uit zijn interesse in brandweervoertuigen en de wil om mensen te helpen. De interesse in brandweermaterieel heeft zich inmiddels gemanifesteerd in een verzameling van ruim duizend miniatuur brandweervoertuigen waarover de heer Edens beschikt.
Van huis uit is de heer Edens bouwkundige. Hij heeft les gegeven op het Friesland College als leraar bouwkunde. Vanaf 2003 is hij fulltime in dienst bij de Brandweer Heerenveen als Officier operationele voorbereiding.
Brandweer Heerenveen
Brandweer Heerenveen heeft zo’n 90 vrijwilligers verdeeld over 4 posten. “In de brandweerorganisatie van Heerenveen zijn 10 vrouwen actief”, verteld de heer Edens trots. “De vrouwen zijn actief op diverse posten van bevelvoerder tot duikers”.
In Heerenveen is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen repressieve taken en preventieve taken. De brandweer is enkel nog een repressieve organisatie. De preventieve taken zoals het verlenen van en toetsen aan een gebruikersvergunning behoren tot de taken van preventisten bij de gemeente Heerenveen. Uiteraard wordt er dikwijls overlegd en speelt brandweer Heerenveen nog een ondersteunde rol. “Met een ‘brandweer blik’ wordt bijvoorbeeld nog gekeken naar zaken als bereikbaarheid en blusmogelijkheden” aldus Edens.
De gasflessen ontploften boven het pand
In de eerste jaren van Edens carriërre bij de vrijwilige brandweer heeft hij ook meteen de meest indrukwekkende brand meegemaakt. “Midden in het centrum van Heerenveen was een brand ontstaan in een autobandencentrum. De hitte en rookontwikkeling waren enorm. Direct aan het pand waren flats en andere gebouwen gelegen. Collega’s bestreden de brand onder andere vanaf deze flats. Plotseling ontploften gasflessen die op het dak van het gebouw lagen. Deze gasflessen werden gebruikt door dakdekkers die daar aan het werk waren. Eén voor één schoten de gasflessen in de lucht en ontploften ter hoogte van de flats. De enorme vuurballen hadden de vorm van een paddestoel.
Door de gigantische hitte moest we terugtrekken. Samen met een collega ben ik over een twee meter hoog hek geklommen. De velgen in het bandencentrum waren wit van de hitte en de complete gevel van een flat was verdwenen”.
Verbetering van brandveiligheid
“De brandveiligheid is volgens dhr. Edens de afgelopen jaren flink verbeterd. Door handhaving gebruikersvergunning maar bijvoorbeeld ook door milieu- en arbowetgeving.” Volgens dhr. Edens bevindt het grootste gevaar zich op dit moment nog vooral bij verzorgingstehuizen en oude gebouwen, bijvoorbeeld in de binnenstad.
Bewustwording heeft tijd nodig
Over het verdwijnen van de gebruikersvergunning voor veel partijen is de heer Edens toch matig positief. “Door de omgevingsvergunning worden meerdere componenten betrokken. Hierdoor kan maatwerk ontstaan dat beter is toegespitst op de gebruikers. Toch moet men wel opletten dat er geen onderscheid ontstaat tussen regelgeving van verschillende gemeentes. De bewustheid bij de gebruiker moet voorop staan. Het is vooral belangrijk dat de gebruiker weet waarom bepaalde regels zijn gesteld. Deze bewustwording heeft natuurlijk tijd nodig”.
Detectie is van levensbelang
De belangrijkste bijdrage aan brandveiligheid is volgens de heer Edens de detectie van een brand. “De mensen moeten worden gewaarschuwd. Als de mensen het pand uit zijn kan er alleen nog materiele schade ontstaan. Een rookmelder moet bijvoorkeur aan het lichtnet worden aangesloten. Een niet werkend detectiesystem met een lege batterij geeft een vals gevoel van veiligheid”.
Betrek de brandweer in een vroeg stadium
Als tip aan architecten en ontwerpers wil dhr. Edens graag nog meegeven dat ze vooral niet moeten schromen om contact op te nemen met de brandweer. “Tijdens het ontwerpproces van een gebouw kunnen belangrijke beslissingen worden genomen die invloed hebben op de brandveiligheid. Indien een constructie achteraf niet wordt goedgekeurd dan kunnen veel overbodige kosten optreden”. Als voorbeeld noemt dhr. Edens Sportstad Heerenveen. Tijdens het bouwproces werd besloten om een overkapping te maken tussen twee gebouwen. Hierdoor werde deze ruimte plotseling een besloten ruimte waarvoor veel strengere brandveiligheidseisen gelden”.
[Bron: Brandveilig.com]