Begin februari kondigde Sumitomo Forestry aan een 350 meter hoge houten woontoren te gaan bouwen in Tokio. De wolkenkrabber moet in 2041 klaar zijn; het jaar waarin het Japanse bedrijf haar 350e verjaardag viert.
Het W350-gebouw zal ongeveer 8.000 appartementen herbergen. Tijdens de bouw wordt 180.000 kubieke meter hout van eigen bodem gebruikt. Ongeveer tien procent van het bouwmateriaal bestaat uit staal. Dit wordt onder meer gebruikt voor een versteviging in de basis, om aardbevingen te kunnen doorstaan.
Het project zal waarschijnlijk twee keer zoveel kosten als eenzelfde gebouw dat op conventionele wijze wordt gebouwd (staal en beton).
Kiezen voor hout
Houten woontorens zijn niet nieuw. Een 53-meter hoge studentenflat in Vancouver, die eind 2017 werd opgeleverd, is op dit moment het hoogste houten woongebouw. Het hoogste houten gebouw van Nederland is momenteel ‘Patch 22’ (30 meter) in Amsterdam-Noord.
Een van de redenen om voor hout te kiezen is de duurzaamheid ervan. Bij de productie van beton en staal komen namelijk enorme hoeveelheden CO2 vrij, naar schatting zelfs acht en vijf procent van de mondiale CO2 uitstoot respectievelijk. Bomen nemen CO2 juist op en dit komt pas weer vrij wanneer het hout wordt verbrand.
Veel mensen vragen zich af hoe brandveilig houten gebouwen zijn. Hout wordt door veel mensen namelijk als brandstof voor bijvoorbeeld kachels en haarden gezien. Vuur dringt echter relatief langzaam door tot houten constructies. Zeker wanneer voor dikke houten balken wordt gekozen, wordt de brandwerendheid aanzienlijk vergroot. Het nadeel van staal is dat het gaat verbuigen waardoor de constructie instabiel kan worden. Beton kan gaan afspatten. Alle drie de materialen kunnen behandeld worden om de brandwerendheid te vergroten.
<<Lees ook: Brandoverslag bij houten buitengevelafwerkingen onder de loep>>
<<Lees ook: Hogere brandveiligheid met triplex platen>>