Een eigenaar van een bedrijfspand werd geconfronteerd met de eis dat zijn binnenwanden een aantoonbare brandwerendheid moesten hebben van 120 minuten. Dit was voor de gebouweigenaar in kwestie een uitdaging, aangezien het hier om wanden ging met een totale lengte van twee kilometer.
Door Peter Reijman
De betreffende (bestaande) binnenwand bestond uit PUR-gevulde sandwichpanelen met een dikte van 80 millimeter. Een brandwerendheid van 120 minuten is dan niet zonder meer haalbaar. Bouwkundige aanpassingen zouden ingrijpend zijn.
Brandwerendheid door wandsprinklersysteem
De twee betrokken adviseurs, BAM Bouw en Techniek Fire Protection en ZERO Fire Systems, staken de koppen bijeen en bedachten een innovatieve oplossing. Het bedrijventerrein waarop het gebouw is gelegen, was reeds voorzien van een uitgebreide watervoorziening, waardoor de keus viel op de Fire Defender. De Fire Defender bestaat uit buizen die gekoppeld kunnen worden, en waarmee vervolgens een waterscherm wordt opgetrokken. In de buizen bevinden zich op een onderlinge afstand van ongeveer 65 centimeter sproeikopjes.
Fire Defender voor diverse typen brandbestrijding
De Fire Defender is voor veel toepassingen inzetbaar. Denk aan natuurbrandbestrijding, het neerslaan van gassen en dampen bij OGS (ongevalsbestrijding gevaarlijke stoffen), ontsmetting, het koelen van aangestraalde gasflessen, directe brandbestrijding, RSTV (rook, stroming, temperatuur, vlammen) en rookgaskoeling. Het opzetten van een waterscherm kan ook preventief uitstekend werken. Bijvoorbeeld om belendende percelen te beschermen, gebouwen aan te stralen, asbestverspreiding te voorkomen en rieten daken te beschermen.
Brandwerende wand met Fire Defender
In het geval van de brandwerende wand was het plan de wand te voorzien van de Fire Defender. In de praktijksituatie bevindt de Fire Defender zich aan beide zijden van de wand en wordt de Fire Defender aan de brandzijde op een brandalarm geactiveerd.
De effectiviteit van dit systeem werd beoordeeld in een brandproef volgens EN 1364-1, uitgevoerd op een wand met een breedte en een hoogte van vier meter.
“Gedurende 90 minuten bleven
de wandtemperaturen lager dan 100 graden
De wand was conform EN 1364-1 aan één verticale zijde van het beproevingsframe voorzien van een zogeheten vrije rand, om onbelemmerde vervorming van de wand mogelijk te maken. Bovenaan de wand is aan de niet direct verhitte zijde de Fire Defender gemonteerd, waarbij het water direct tegen de bovenzijde van de wand werd gespoten. Het waterdebiet bedroeg vier liter/min/m2. Voorafgaand aan de proef zijn op het wandoppervlak thermosensoren gemonteerd en zijn bevestigingspunten aangebracht om de vervorming van de wand te kunnen meten. Ook is een warmtestralingsmeter opgesteld.
Doorstaan van de brandproef
Na de start van de brandproef werd de wand blootgesteld aan de standaard brandkromme. Gedurende 90 minuten bleven de wandtemperaturen lager dan 100°C en bleef de wand vlamdicht. Na ongeveer 105 minuten ontstonden er een beperkt aantal kleine hotspots waardoor één thermokoppel meer dan 200°C aangaf. De overige thermokoppels bleven minder dan 100°C aangeven. Ook de vervorming van de wand was gedurende de gehele testduur minder dan 100 millimeter. Met de Fire Defender aan de brandzijde kunnen zelfs nog betere resultaten worden verwacht.
Brandwerendheid van de wand verhoogd
Al met al een zeer geslaagde en innovatieve oplossing, waarbij de brandwerendheid van een wandconstructie in belangrijke mate is verhoogd door de toepassing van een wandsprinklersysteem.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Efectis Nederland en verscheen eerder in Brandveilig.com Magazine 3/juni 2016
<<Kijk voor een overzicht van alle artikelen over blusmiddelen (klein én automatisch) op de speciale infopagina ‘Brandblusmiddelen: soorten, normen, certificering en onderhoud’>>