Met ruim 170 bezoekers beleefde de dertiende editie van het Congres Brandveiligheid een succesvolle eerste dag. En met de grote woningbranden in Amsterdam en Arnhem van afgelopen week vers in het geheugen, bleek Bouwkundige brandveiligheid als thema van de dag actueler dan ooit.
Rookwerendheidsregels
Johan Bijvank (Brandpreventie Academy) beet het spits af met een presentatie over de rookwerendheidsregels waar de praktijk al ruim twee jaar mee worstelt. Uit een paar praktische cases over weerstand tegen rookdoorgang die Bijvank de deelnemers voorlegde, bleek dat dit voor menigeen nog zeker geen gesneden koek is. Ter geruststelling sloot Bijvank echter af met de mededeling dat dergelijke ingrijpende veranderingen doorgaans wel enige jaren kosten om hun beslag te krijgen.
Brandveiligheid gevels
Vervolgens deelde Johan Koudijs (DGMR) de laatste ontwikkelingen als het gaat om de brandveiligheid van gevels. Dit naar aanleiding van de uitkomsten van de onderzoeken naar de Grenfell brand en het ATGB-rapport hierover. De belangrijkste conclusies van Koudijs: de regels moeten consistenter en duidelijker, we moeten de bouwsector beter uitleggen hoe brandveiligheid van gevels kan worden bereikt, en het bouwproces moet het borgen van de brandveiligheid van gevels beter mogelijk maken. “Deze acties zijn belangrijk maar niet zeer urgent. Echter, we moeten verbeteringen vooral niet blijven uitstellen!”
Brandveiligheid voor iedereen
Esther Lieben (voorzitter Taskforce Veilige Hoogbouw, algemeen directeur Veiligheidsregio Haaglanden en commandant Brandweer Haaglanden) liet de deelnemers in een boeiend betoog de uitdagingen zien waar de brandweer vandaag de dag zoal tegen aanloopt. Voorbeelden hiervan zijn nieuwe en moeilijke bouwconcepten, verdichting van de bebouwde omgeving, en vooral hoogbouw. Ontwikkelingen waarbij in de ogen van Lieben vaak te weinig aandacht is voor brandveiligheid, vooral vanuit politiek en wetgeving. En waarvoor de brandbestrijding bovendien steeds risicovoller wordt. Zij mist hierbij vooral een integrale visie en aanpak. Vandaar dat zij haar presentatie afsloot met de oproep om met elkaar, ieder vanuit zijn eigen expertise, brandveiligheid te realiseren voor iedereen in de Nederlandse samenleving.
‘Slim’ meten
Bouwkundige brandveiligheid begint bij het testen van de brandwerendheid van constructies en het brandgedrag van materialen. Harm Leenders (Peutz) leidde de deelnemers in een helder betoog stap voor stap door het testen op Europees niveau. Afsluitend deelde hij een aantal nuttige tips & tricks:
- Gebouwontwerper: check beschikbaarheid van materialen.
- Fabrikant: test ‘slim’ volgens een wensenlijstje.
- Inspecteur: controleer classificatie EN 13501-2.
- Gebruiker: bij wijzigingen, treed in overleg.
Adviseur van morgen
Dag 1 werd afgesloten door Susan Eggink (Antea Group). Met haar meer dan 20 jaar ervaring als adviseur stelde zij haar vakgenoten een aantal gewetensvragen over hoe zij naar de toekomst van hun werk als adviseur kijken. Confronterend voor menig deelnemer was de constatering van Eggink dat (brand)veiligheid momenteel niet meer op nummer 1 staat bij politici, bestuurders en opdrachtgevers. Hun prioriteit ligt bij gezondheid en duurzaamheid, aldus Eggink. Daarom is het volgens haar noodzakelijk dat de adviseur van morgen zich als een kameleon aanpast aan de veranderende omgeving waarin hij acteert. Dat vraagt van de adviseur dat hij zich niet alleen focust op de vakinhoud, maar ook processen managet en zorgt voor goede interactie met andere stakeholders. En net als Esther Lieben sloot Eggink haar pakkende presentatie af met een oproep, waarin zij haar collega-adviseurs vroeg om toch vooral na te denken over een andere invulling van hun functie als adviseur van morgen, met het ultieme doel om Nederland brandveiliger te maken.