De zomer van 2022 werd gekenmerkt door een groot aantal natuurbranden. Op 1 november blikten 200 vertegenwoordigers van brandweer/crisisbeheersing, natuurbeheerders, defensie, ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen tijdens het door NIPV en Brandweer Nederland georganiseerde symposium ‘Samen leren van natuurbranden’ hierop terug. De belangrijkste bevindingen zijn nu gepubliceerd.
Zeven thema’s
Vanuit verschillende invalshoeken en met verschillende sprekers zijn de deelnemers met elkaar in gesprek gegaan over zeven thema’s. Deze thema’s bestrijken de hele veiligheidsketen en de bestuurlijke besluitvorming:
- het ontstaan en de wijze van uitbreiding van natuurbranden;
- de (arbeids)veiligheid van ingezet personeel van brandweer en terreinbeheerder;
- de gebruikte techniek en tactiek voor natuurbrandbestrijding en de effectiviteit daarvan;
- zelfredzaamheid vanuit de bevolking, crisiscommunicatie en evacuatie;
- het voorkomen en beheersen van natuurbranden door middel van proactie en preventie;
- de bestuurlijke dilemma’s in het beheersen en bestrijden van natuurbranden;
- opschaling en commandovoering bij natuurbranden en de impact van de gelijktijdigheid van (natuur)branden op het systeem van brandweerzorg.
Voor elk thema zijn leerpunten en tips opgesteld. Deze zijn gepubliceerd in een overzichtelijk samenvattend document en in een uitgebreid verslag van de dag.
Drie sporen
Een belangrijke conclusie is ook dat natuurbranden ingewikkeld zijn en beïnvloed worden door allerlei factoren, waarbij veel verschillende belangen een rol spelen. Daarom zullen er diverse maatregelen moeten worden getroffen om natuurbranden beheersbaar te maken. Het gaat dan niet alleen om aanpassingen van brandweertechnieken en -tactieken, maar ook om maatregelen op het gebied van beheer en beleid. Er komen daarom drie sporen, die meer vorm moeten krijgen in de Landelijke taskforce natuurbranden:
- Wetenschappelijk onderbouwde kennisontwikkeling over klimaat, vegetatie en interventiemaatregelen.
- Hoe kunnen we in het hier en nu de slagkracht leveren die nodig is? Denk hierbij aan techniek, tactiek, materieel en mensen, maar ook aan onderliggende bestuurlijke afspraken.
- Hoe komen we meer aan de voorkant van de veiligheidsketen: welke regels zijn nodig, rekening houdend met alle partijen en hun belangen?