De Gezamenlijke Brandweer Amsterdam (GBA) is operationeel. De GBA is tijdelijk gehuisvest in het logistiek centrum van Brandweer Amsterdam-Amstelland aan Pier Afrika. In juni verwacht het publiek-private brandweerkorps voor het Westelijk Havengebied zijn nieuwe kazerne aan de Galwin te kunnen betrekken.
Door Rob Jastrzebski
Het logistiek centrum en de opslag van het grootschalig blusmateriaal van Amsterdam Mutual Aid System (AMAS) verhuizen mee naar het nieuwe complex, waarvan de bouw zijn voltooiing nadert. Onlangs namen de ‘pioniers’ van de GBA alvast een kijkje in hun toekomstige onderkomen in aanbouw.
Pittige training
De GBA waakt in de nieuwe kazerne met een bezetting van zes personen, een autospuit en een industrieel blusvoertuig over het Westelijk Havengebied. De haveneenheid fungeert als eerste uitruk bij incidentmeldingen bij bedrijven en in het openbaar gebied. De start van de GBA markeert een nieuw tijdperk voor het Westelijk Havengebied. Dankzij de nieuwe brandweerorganisatie worden de aanrijtijden bij incidentmeldingen aanmerkelijk verkort en wordt het veiligheidsniveau in het gebied verhoogd.
De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, de Port of Amsterdam en een coöperatie van in het havengebied gevestigde bedrijven, dragen elk voor een derde bij in de exploitatiekosten van de organisatie. De GBA heeft een totale sterkte van 29 personen: 22 incidentbestrijders, zes bevelvoerders/ teamleiders en een manager. Die hebben vanaf 1 december een intensief opleidings- en trainingsprogramma doorlopen om op tijd fit for duty te zijn.
We hebben veel energie gestoken in kennisopbouw over het gebied, de bedrijven en de risico’s
Bevelvoerder Christian Nieuwenhuize: “Het was hard werken om de kennis en vakbekwaamheid van de mensen af te stemmen op hun werkgebied. De GBA is een compleet nieuwe brandweerorganisatie. De medewerkers zijn opgeleide brandweerlieden uit heel Nederland en het Westelijk Havengebied is voor iedereen nieuw. We hebben veel energie gestoken in kennisopbouw over het gebied, de bedrijven en de risico’s die kenmerkend zijn voor dit gebied. We kunnen met alle typen incidenten worden geconfronteerd, maar basisbrandweerzorg, industrie en scheepvaart zijn de belangrijkste risicokenmerken. Daar hebben we gericht specialistische trainingen voor gevolgd, op diverse grote oefencentra in Nederland en ook in het buitenland.”
Leerzaam
Incidentbestrijder Jeroen Stolte beaamt dat de trainingsfase voor het nieuwe korps pittig was: “We hebben praktijktrainingen gevolgd op BOCAS, Spinel, bij RelyOn Nutec op de Maasvlakte, in Vlissingen, Trainingbase Weeze en zelfs in Vernon in Frankrijk. Op alle centra hebben we de verschillende trainingsonderdelen voor brandweerzorg afgewerkt en in Vernon draaide het vooral om schuiminzetten. Heel bijzonder in de trainingsfase was een oriëntatie en real life praktijkoefening aan boord van een ferry in de haven van IJmuiden. In onze praktijk kunnen we ook te maken krijgen met branden aan boord van grote zeeschepen, zoals veerboten, chemicaliëntankers, bulk- en containerschepen en zee- en riviercruiseschepen. Dat zijn heel complexe schepen met speciale risico’s en aandachtspunten. Heel leerzaam om te ervaren hoe zo’n schip in elkaar zit en wat de operationele uitdagingen zijn bij brand of andere incidenten aan boord.”
De eerste ploeg begon op 1 april om 7 uur aan zijn dienst. Op de achtergrond het nieuwe brandweercomplex van de GBA en Brandweer Amsterdam-Amstelland in aanbouw.
Nauwe samenwerking
De GBA is formeel een zelfstandige brandweerorganisatie, geleid door een bestuur met vertegenwoordigers van de drie samenwerkingspartners. Maar repressief valt de GBA onder de regie en operationele leiding van Brandweer Amsterdam-Amstelland. Incidentbestrijder Yoshi Klop: “Wij doen de eerste uitruk bij incidenten in het Westelijk Havengebied. Bij grotere incidenten wordt er opgeschaald vanuit andere kazernes. Aan de oostkant van het gebied komen aanvullende eenheden vanaf de dichtstbijzijnde kazernes Osdorp en Teunis in Amsterdam- Amstelland; aan de westkant komt de aanvulling vanuit Halfweg en Velsen in Kennemerland. Het Westelijk Havengebied is heel langgerekt en strekt zich uit tot aan de grens van Kennemerland.”
Ter plaatse bepalen we of we de klus met de standaard autospuit aan kunnen of dat het industriële blusvoertuig ingezet moet worden
“Onze nieuwe autospuit is gelijk aan de voertuigen van Brandweer Amsterdam-Amstelland, inclusief COBRA-systeem, O-bundels en dergelijke. Daarbij beschikken we over een industrieel blusvoertuig dat wordt gehuurd van de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam. Die heeft een pompcapaciteit van 8000 liter per minuut bij 10 bar en een voorraad schuimvormend middel van 4000 liter. Bij een incidentmelding rukken we met beide voertuigen uit. Ter plaatse bepalen we of we de klus met de standaard autospuit aan kunnen of dat het industriële blusvoertuig ingezet moet worden.”
Uitvalsbasis
Niet alleen operationeel is de samenwerking met Brandweer Amsterdam-Amstelland nauw. Hetzelfde geldt op facilitair en logistiek gebied. Het nieuwe veiligheidscentrum aan de Galwin omvat behalve de kazerne voor de GBA en een uitrukpost voor de ambulancedienst ook het nieuwe logistiek centrum van Brandweer Amsterdam-Amstelland en de uitvalsbasis voor het materiaal van AMAS.
Bevelvoerder Christian Nieuwenhuize: “Qua huisvesting zijn we vergaand geïntegreerd; we delen in het gebouw kantoor-, vergader-, kantine- en sanitaire voorzieningen. Maar qua bedrijfsvoering zijn we volledig zelfsturend. Dat betekent dat we onze eigen administratie voeren, dienstroosters beheren en onderhoud uitvoeren. We gaan ook werken met een nieuw type dienstrooster. Dat telt twee diensten per 24 uur: een dienst van ’s ochtends zeven uur tot ’s middags vier uur en een dienst van vier uur ’s middags tot de volgende ochtend zeven uur. Met die dagindeling hebben we per dienst meer werkzame uren beschikbaar.”
Duurzame relatie met bedrijven in omgeving opbouwen
De uren worden niet alleen gevuld met interne beheerstaken en oefeningen, maar ook met dienstverlening aan de (tot nu toe) zestien lid-bedrijven. De GBA wil een duurzame relatie opbouwen met de bedrijven en de kennis van het gebied en bedrijven verder verhogen door het brengen van oriënterende bezoeken en het houden van gezamenlijke oefeningen. In nauw overleg met de bedrijven kan de GBA ook andere veiligheidsgerelateerde werkzaamheden voor hen uitvoeren. “Het is een relatie die nog moet groeien”, aldus Christian Nieuwenhuize. “Net zoals ook de samenhang binnen onze eigen organisatie verder moet groeien, door teambuilding en door samen te oefenen. We zijn wel van start gegaan met wat beperkingen, als gevolg van de coronapandemie. Zo werken we voorlopig nog met een klassiek 24-uursrooster, om het aantal ploegwisselingen te beperken. Dan houden we het infectierisico zo klein mogelijk.”
Samen met de ambulancedienst zijn we de eerste bouwstenen van een veiligheidshuis voor het Westelijk Havengebied
Corona
Om het gevaar van besmetting met corona bij bedrijven te voorkomen, komen de GBAmedewerkers tot nader order de bedrijfsterreinen niet op, behalve bij incidenten. Nieuwenhuize: “Maar via de digitale wereld zijn we wel met elkaar verbonden en in overleg over het verder vormgeven van onze relatie. Ons eerstvolgende focuspunt is de verhuizing naar onze definitieve plek aan de Galwin. Dan zitten we met onze uitruklocatie op een strategische plek in ons verzorgingsgebied, midden tussen de bedrijven. Samen met de ambulancedienst zijn we de eerste bouwstenen van een veiligheidshuis (centrum) voor het Westelijk Havengebied. In de toekomst zullen daar wellicht nog andere veiligheidspartners bij aansluiten.”
Volg Brandveilig op LinkedIn