De aanwezigen van het Nationaal Congres Brandpreventie waren het bijna unaniem eens; Rookmelders moeten verplicht worden in alle woningen. Over de verplichting van woningsprinklers was wel verdeeldheid. Een van de aanwezigen gaf aan dat deze teveel nevenschade veroorzaken. Een systeem met watermist zou hij wel aanraden.
De focus lag tijdens het congres met name op de bouwkundige brandveiligheid, er werd gesproken over bouwen met hout, brandwerendheid van gevels en het beschermen van staal- en betonconstructies. Daarnaast waren er presentaties over noodverlichting en organisatorische brandveiligheid in de zorg.
Bouwen met hout
Danny Ruytenbeek besprak de brandveiligheidsaspecten waar je mee te maken krijgt tijdens het werken met hout. Het betreft constructieve eisen, WBDBO en brandklasse. De brandwerendheid van een (houten) constructie is afhankelijk van de inbrandsnelheid, dit ligt tussen de 0,6 en 1 mm per minuut. Hiervoor gelden de oude Nederlandse NEN6073 norm en de Europese EN1995-1-2 norm, welke in essentie gelijk zijn.
De brandklasse van hout ligt meestal op D, maar vaak is brandklasse B vereist, hoe behaal je dit? “Over het algemeen is klasse B realistisch door het impregneren van hout,” aldus Ruytenbeek.
Brandwerendheid gevel, brandklasse materialen en brandoverslag
Een aantal gevelbranden zijn uitgebreid in het nieuws geweest, een actueel onderwerp dus. Docent Brandveiligheid Johan Bijvank ging er verder op in. Zo blijkt uit het bouwbesluit dat een gevel deels moet voldoen aan brandklasse B en deels aan brandklasse D. Echter uit de NEN 6068 norm blijkt dat de gehele gevel voor 95% moet bestaan uit klasse B. Dit heeft onder andere te maken met overslag gevaar via ramen. Maar ook doorslag via aansluitingen en in isolatiemateriaal is een risico waar rekening mee gehouden moet worden.
Bijvank noemt het nieuwe opslaggebouw voor musea in de omgeving van Amersfoort als een interessant voorbeeld, van een pand waarbij in het ontwerp goed rekening werd gehouden met overslag gevaar, de ramen op de verschillende etages zijn niet onder elkaar geplaatst.
Noodverlichting
Bart Veenstra benadrukt als eerste het verschil tussen noodverlichting (vluchtroute verlichten) en vluchtroute aanduiding (vluchtmogelijkheden aanduiden). Deze worden nog wel eens door elkaar gehaald. Aan beide zijn diverse normen en eisen verbonden in het bouwbesluit, maar ook in het arbeidsomstandighedenbesluit. Met name die laatste is niet helemaal sluitend, wanneer is iets ‘slecht zichtbaar’ of ‘adequaat verlicht’? Veenstra toonde verschillende praktijkvoorbeelden waarbij de onduidelijkheid goed te zien was.
De bescherming van staal- en betonconstructies
Technisch engineer Pascal van den Heuvel licht op een humoristische manier het brandverloop toe.
Daarnaast presenteert hij 4 vragen om de benodigde dikte van plaatmateriaal te bepalen:
- Wat is het profieltype? (IPE, HEA, HEM, etc.)
- Hoeveel zijden van het profiel zijn blootgesteld aan een eventuele brand? (aanstralingoppervlakte, 1, 2, 3, 4 zijden)
- Wat is de gevraagde eis? (R,- 30, -60, -90 of 120 minuten)
- Wat is de kritische staaltemperatuur van het gebruikte staal? (400°C, 500°C, 600°C) en het belang van deze temperaturen.
Organisatorische brandveiligheid in de zorg
Hoe kan brandveiligheid in de zorg georganiseerd worden? Om dat te begrijpen vertelt Carolien de Vries eerst meer over het menselijk gedrag. Want de brandveiligheid van een gebouw is mede afhankelijk van het gedrag van medewerkers. 95% van ons gedrag is geautomatiseerd, dit gaat moeiteloos. Je zou willen dat medewerkers van een zorginstelling op de automatische piloot kunnen handelen in het geval van een noodsituatie, zoals brand.
Echter blijkt dat mensen juist in dit soort situaties geen automatisme hebben. Is het genoeg om 1 keer per jaar te oefenen? En zijn de vele regels een hulpmiddel of juist niet? “Gebruik kuddegedrag om het gewenste gedrag te creëren.” Als voorbeeld noemt De Vries een brandoefening waarbij ze studenten mee lieten doen die de nooduitgangen gebruikten, in plaats van de hoofduitgang, velen volgden hun voorbeeld.
Bekijk hier de foto’s en presentaties van het National Congres Brandpreventie.
Volg Brandveilig op LinkedIn