Tijdens het 18e VBE-seminar op 20 maart in Nieuwegein werd de energietransitie vanuit verschillende disciplines belicht. Zowel onderzoek, incidentbestrijding, eindgebruiker en verzekeraar kwamen tijdens deze informatieve dag aan bod.
Nadat Marcel Ruesink zich in zijn welkomstwoord aan de VBE-leden had voorgesteld als hun nieuwe voorzitter, werd het seminar afgetrapt door Arash Aazami.
In zijn presentatie ‘Solutions for the energy of the future’ benadrukte Aazami het belang van de huidige energietransitie, waarbij we ons niet moeten focussen op verbetering van het huidige, op fossiele brandstoffen geënte energiesysteem. Volgens Aazami is het echter van belang dat we een geheel nieuw energiesysteem bouwen, dat 100 procent hernieuwbaar, circulair en afvalvrij is. Daarbij hield hij de deelnemers verschillende prikkelende ideeën voor, waardoor duidelijk werd dat de energietransitie ook vraagt dat we leren ‘omdenken’.
Toenemende elektrificatie
De tweede keynote werd verzorgd door Ulises Rojas-Alva, die inging op de uitdagingen van de toenemende elektrificatie voor gebouwen en de gebouwde omgeving. Immers, door de energietransitie zien we een toenemend gebruik van de lithium-ion technologie en met name de toepassing ervan in elektrische voertuigen. Met als gevolg een stijgend aantal branden dat wordt veroorzaakt door elektrische voertuigen. Deze branden kunnen slechts moeizaam worden geblust en vragen veel water om de accu’s te koelen. Bovendien bestaat bij dergelijke branden het gevaar van explosie, het risico van ‘thermal runaway’, en komen er giftige stoffen vrij. Allemaal zaken waarop de huidige gebouwen volgens Rojas-Alva niet zijn berekend en daarom vragen om nieuwe wet- en regelgeving én brandveilig ontwerpen van de gebouwde omgeving.
Risico’s nemen
Het plenaire programma werd afgesloten door Bram Peperzak met zijn presentatie ‘ Als je niks riskeert, riskeer je alles’. Net als Aazami benadrukte Peperzak het belang van de huidige energietransitie , waarbij we de omslag moeten maken van een fossiel naar een hernieuwbaar en all electric energiesysteem. Aan de hand van zijn jarenlange ervaring in de zonnestroombranche schetste hij de (brand)risico’s en uitdagingen bij de toepassing van PV-systemen. Volgens Peperzak kunnen we ons niet beperken tot het uitsluitend beheersen van die risico’s: “Niks doen is geen optie in geval van de energietransitie en dus moeten we risico’s nemen.”
Parallelsessies en informatiemarkt
In de middag stonden verschillende parallelsessies op het programma, verzorgd door Jan Weimann, Joost Ebus, Christina Francis, Piet Tolsma, Sjoerd Delnooz en Klaas Osinga.
Tevens konden de deelnemers de gehele dag een bezoek brengen aan de VBE-sponsoren op de informatiemarkt.