Over een terugkeer van de bewoners van de andere twee geëvacueerde dorpen, Klausdorf en Tiefenbrunnen valt vanmiddag een beslissing. De brandweer slaagde er vandaag in de dorpen te beschermen tegen de vlammen en kon een groot deel van het vuur onder controle te krijgen. Ongeveer zeshonderd brandweerlieden zijn in de weer om de brand te bestrijden Ook worden blushelikopters ingezet. De bluswerkzaamheden worden bemoeilijkt doordat er in het gebied veel munitie in de grond zit. ,,We kunnen er op sommige plaatsen niet bij”, aldus een brandweerwoordvoerder.

50 kilometer ten zuiden van Berlijn

De brand brak donderdagmiddag door onbekende oorzaak uit en verspreidde zich snel, mede door de droogte die ook in Oost-Duitsland heerst. Ongeveer vijfhonderd inwoners van de drie bedreigde dorpen moesten donderdagavond hun huizen verlaten vanwege de brand ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Berlijn. ,,We hebben al een aantal grote bosbranden in de regio gehad, maar een brand van deze omvang en zoals die tussen de dorpen woedt, hebben we nog niet meegemaakt.”, zei Michael Knappe, burgemeester van het nabijgelegen stadje Treuenbrietzen. Daar verblijven dertig mensen in een noodopvang in het stadhuis. De meeste van de geëvacueerde dorpelingen verbleven bij vrienden en kennissen.

Nevelig van de rook

Door de zuidwestenwind trokken vrijdagochtend de rookwolken over Berlijn. Volgens de brandweer waren de straten van de Duitse hoofdstad een beetje nevelig van de rook.