Op kelderniveau staan twee gebouwen direct met elkaar in verbinding. Tevens bevindt zich er een gemeenschappelijke toegang naar een openbare route vanuit een metrostation. Tijdens een verbouwing wil de brandveiligheidsadviseur de twee rookwerende rolschermen die de kelderverdiepingen bij brand zouden compartimenteren vervangen door één rolscherm. De vraag is of er dan nog wel sprake is van een gelijkwaardige mate van brandveiligheid?
Op kelderniveau staan twee bestaande gebouwen direct met elkaar in verbinding. Bij de doorgang op kelderniveau bevindt zich ook een gemeenschappelijke toegang naar een openbare route vanuit een metrostation die met roltrappen naar het maaiveld leidt. In 2015 is een omgevingsvergunning voor het bouwen verleend voor het realiseren van winkels op de kelderverdiepingen van beide gebouwen. De toegang vanuit de publiektoegankelijke route van de metro werd geaccepteerd als in een gecertificeerde sprinklerinstallatie met automatische doormelding zou worden voorzien, en twee rookschermen die de beide kelderverdiepingen bij brand zouden compartimenteren en die rookverspreiding naar de metroroute zouden voorkomen.
Verbouwing
Inmiddels worden de kelderverdiepingen verbouwd en worden de winkels vervangen door niet-openbare functies (bijeenkomstfunctie en kantoorfunctie).
De brandveiligheidsadviseur wil de twee rookwerende rolschermen meteen ook verwijderen en vervangen door één rookwerend rolscherm bij de ingang naar de metroroute. Daarmee komen beide kelderverdiepingen permanent met elkaar in verbinding en wordt het brandcompartiment verdubbeld, maar dit is geheel gesprinklerd.
De gemeente is van mening dat de loopafstanden na verbouwing langer zijn en er maar één rookwerend rolscherm overblijft. Daarmee wordt de indertijd vergunde gelijkwaardige oplossing onvoldoende in stand gehouden.
Advies
De Adviescommissie toepassing en gelijkwaardigheid bouwvoorschriften (ATGB) buigt zich over de vraag of er na het verwijderen van de beide brand- en rookwerende rolschermen nog een gelijkwaardige mate van brandveiligheid is, als is beoogd met de voorschriften van Bouwbesluit 2012? Volgens de ATGB is dit het geval.
Wel merkt de ATGB nog op dat zij niet kan beoordelen of de bewakingsomvang van de BMI onderdeel was van de oorspronkelijke gelijkwaardige oplossing. De ATGB is ervan uitgegaan dat de verlaging van de bewakingsomvang van de BMI geen onderdeel was van de oorspronkelijk vergunde gelijkwaardige oplossing en dus geen consequenties heeft voor de gelijkwaardigheid van de nieuwe oplossing.